Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ως «σημείο εκκίνησης» χαρακτήρισε το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για λύση στο Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευελιξίας και πραγματισμού.

Απαντούσε την Τρίτη σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον βουλευτή των Εργατικών Πάμπο Χαραλάμπους, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ράαμπ να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως μόνη βάση για μια πολιτική διευθέτηση ενόψει της άτυπης πενταμερούς υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βρετανός υπουργός είπε αρχικά ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο όπου είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και σημείωσε: «Ασφαλώς (η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) είναι το σημείο εκκίνησης».

Πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει τώρα είναι και οι δύο πλευρές να πάνε σε αυτές τις 5 συν τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού που μπορεί να επιφέρει μία με διάρκεια και ανθεκτική ειρήνη για όλη την Κύπρο».

Πηγή: skai.gr