Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από βουλευτής μετά από αναφορά για το Partygate

«Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το Κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν», ανέφερε ο Τζόνσον σε δήλωσή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από βουλευτής στο περιθώριο της έρευνας για το Partygate. 

«Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το Κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν», ανέφερε ο Τζόνσον σε δήλωσή του.

«Με αναγκάζει να αποχωρήσω μια μικρή ομάδα ανθρώπων, χωρίς κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς τους και χωρίς την έγκριση ακόμη και των μελών του Συντηρητικού κόμματος, πόσο μάλλον του ευρύτερου εκλογικού σώματος», συνόψισε.

Νωρίτερα σήμερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των προσώπων στα οποία ο Τζόνσον, ως πρώην πρωθυπουργός, πρότεινε να δοθούν διακρίσεις, τίτλοι ευγενείας ή έδρες στη Βουλή των Λόρδων. Η λίστα αυτή συντάσσεται από τους πρώην πρωθυπουργούς και εξετάζεται από μια κυβερνητική επιτροπή και από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι σύμμαχοί του στην εκστρατεία για το Brexit, πρώην συνεργάτες του στην κυβέρνηση, μια κομμώτρια, όχι όμως και ο πατέρας του, ο Στάνλεϊ Τζόνσον. Η εφημερίδα The Times είχε γράψει τον Μάρτιο ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητούσε να δοθεί τίτλος ευγενείας στον πατέρα του, όμως το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Υπάρχουν όμως τα ονόματα της πρώην υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ (παίρνει τον τίτλο «ντέιμ») και του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ (γίνεται «σερ»).

Στη λίστα των συμβούλων, των συντακτών των ομιλιών και των προσωπικών βοηθών που προτείνονται υπάρχει και το όνομα της Κέλι Ντοτζ, μιας κομμώτριας στο Κοινοβούλιο.

Στη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται, μπαίνει ο Σον Μπέιλι, πρώην υποψήφιος για τον δήμο του Λονδίνου, που κατηγορήθηκε ότι παραβίαζε τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιθέτως, παρά τις εικασίες, δεν επιβραβεύονται η Ναντίν Ντόρις, η πρώην υπουργός Πολιτισμού του Τζόνσον και ο Αλόκ Σάρμα, ο πρόεδρος της COP26, τη συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, το 2021.

Εάν διορίζονταν στη Βουλή των Λόρδων θα έπρεπε να παραιτηθούν από βουλευτές και να προκηρυχθούν εκλογές στις περιφέρειές τους. Η Ντόρις πάντως είπε ότι παραιτείται, με άμεση ισχύ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σε μια περίοδο που τα ποσοστά των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πολύ χαμηλά, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία.

Ο κατάλογος του Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα. Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε τη λίστα «αρρωστημένη προσβολή».

Ένας Συντηρητικός βουλευτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο κατάλογος είναι «βαθύτατα ντροπιαστικός» και δείχνει ότι ο Τζόνσον δεν έχει μετανοήσει για τίποτα.

To σκάνδαλο Partygate, προκάλεσε σάλο τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Αφοορούσε πάρτι και άλλες συγκεντρώσεις του προσωπικού της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 και το 2021, όταν οι περιορισμοί στη δημόσια υγεία απαγόρευσαν τις συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον ως Πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ενώ στη χώρα το ένα lockdown διαδεχόταν το άλλο, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές μαζώξεις στην Downing Street 10, στον κήπο της και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια.

ΑΠΕ/AP/SKAIGR