Εβερεστ: Ρεκόρ θανάτων φέτος στη «Ζώνη του Θανάτου» - Συγκλονιστικά βίντεο

Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και οκτώ χρόνια, και άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχουν πεθάνει φέτος προσπαθώντας να αναρριχηθούν την ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. 

Χιλιάδες ορειβάτες συνωστίζονται στη «ζώνη του θανάτου», σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς οι αρχές του Νεπάλ φέτος έδωσαν «ρεκόρ» αδειών για ην αναρριχητική περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και οκτώ χρόνια, και άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ.

 Ο Μάιος του 2019 ήταν μέχρι σήμερα η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια, καθώς τότε έχασαν την ζωή τους 9 ορειβάτες. 

Πριν λίγες ημέρες ένας Μαλαισιανός ορειβάτης επέζησε σαν από θαύμα, όταν ένας οδηγός - σέρπα από το Νεπάλ τον κατέβασε από την κορυφή  κουβαλώντας στην πλάτη για 6 ολόκληρες ώρες. 

Η ορειβασία είναι βασική πηγή εσόδων για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και ο αριθμός των αδειών αυξάνεται σταθερά.

Κάθε ορειβάτης δαπανά τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, ποσό που καλύπτει το κόστος της άδειας, τις απαραίτητες προμήθειες, τους οδηγούς και τις μετακινήσεις, δήλωσε ο Σέρπα Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρίας Asian Trekking.
 

Πηγή: skai.gr