Η λιτότητα δεν επηρέασε το χειρισμό της πανδημίας στη Βρετανία, είπε ο Τζορτζ Όσμπορν

Ο Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι περικοπές προϋπολογισμού που επέβαλε ο ίδιος στο διάστημα 2010-2016 είχαν αντίκτυπο στη ικανότητα του εθνικού συστήματος υγείας

Βρετανία, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία Τζορτζ Όσμπορν απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι περικοπές προϋπολογισμού που επέβαλε ο ίδιος στο διάστημα 2010-2016 είχαν αντίκτυπο στη ικανότητα του εθνικού συστήματος υγείας NHS να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

«Απολύτως όχι. Το απορρίπτω πλήρως αυτό», είπε καταθετοντας το μεσημέρι ενώπιον της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας που έχει αρχίσει στο Λονδίνο.

Ο κ. Όσμπορν αντέτεινε ότι μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας απαιτούσαν «επιδιόρθωση» και ως εκ τούτου υποστήριξε πως αν δεν είχε επιβληθεί δημοσιονομική πειθαρχία «η Βρετανία θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένη» στις πιέσεις της πανδημίας.

Παραδέχθηκε πάντως πως δεν είχε γίνει κανένας οικονομικός σχεδιασμός για την περίπτωση κάποιου lockdown για λόγους δημόσιας υγείας. «Κανένα Υπουργείο Οικονομικών σε καμία χώρα δεν το έκανε», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε πως «δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιο να καταλογίζονται ευθύνες» για αυτό, καθώς «ολόκληρη η ιατρική επιστημονική κοινότητα (...) δεν αναβάθμιζε την ιδιατερη πιθανότητα ενός κορωνοϊού».

Πριν από τον Τζορτζ Όσμπορν κατάθεση στην έρευνα έδωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Κάμερον, σερ Όλιβερ Λέτγουϊν.

Η βασική παραδοχή του για την ελλιπή προετοιμασία για μία πανδημία κορωνοϊού ήταν πως η κυβέρνηση πίστευε πως ο ατομικός εξοπλισμός προστασίας έναντι μιας πανδημίας γρίπης, που θεωρείτο το πιθανότερο σενάριο, θα λειτουργούσε αποτελεσματικά και έναντι κάποιου κορωνοϊού.

«Φαίνεται πως... και μοιάζει τόσο γελοίο εκ των υστέρων... υπήρχε μία συναίνεση ότι το ζήτημα ήταν υπό έλεγχο», σχολίασε ο σερ Όλιβερ.
 

Πηγή: skai.gr