Βρετανία: Αμφισβητείται ο νέος νόμος για την αποφυλάκιση τρομοκρατών

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Εντός ημερών σκοπεύει η βρετανική κυβέρνηση να φέρει στο κοινοβούλιο την κατεπείγουσα νομοθεσία που θα καθιστά πιο δύσκολη την αποφυλάκιση καταδικασθέντων τρομοκρατών.

Βρετανοί νομικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομική ισχύ στο νόμο κινδυνεύει να κριθεί παράνομη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει την αποφυλάκιση τρομοκρατών μόνο αφού θα έχουν εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Απολύσεων. Για την ώρα η αποφυλάκιση είναι αυτόματη στο μισό της ποινής.

Όπως είπε ο κ. Μπάκλαντ, το νέο μέτρο θα ισχύσει και για περίπου 200 καταδικασθέντες τρομοκράτες που έχουν ήδη αρχίσει να εκτίουν την ποινή τους.

Ο πρώην ανεξάρτητος επιθεωρητής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη Βρετανία λόρδος Καρλάιλ επισήμανε ότι η αναδρομική εφαρμογή νόμων παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία. «Σίγουρα θα προσβληθεί στο δικαστήριο και δεν είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως ως προς τη νομική πρόκληση», σημείωσε.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ σχολίασε: «Δε νομίζω ότι μπορείς εκ των υστέρων να αλλάξεις το νόμο για τροφίμους που είναι ήδη στη φυλακή».

Πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι «πολιτικά πρόθυμη» να δώσει αυτή τη νομική μάχη, θεωρώντας ότι οι πολίτες θέλουν άμεση αυστηροποίηση των ποινών για τρομοκράτες.

Προσθέτουν ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Κυριακής στο νότιο Λονδίνο Σουντές Αμάν είχε κριθεί επικίνδυνος τη στιγμή της αποφυλάκισής του, αλλά ο νόμος απαγόρευε τη συνέχιση της κράτησής του.

Η εφημερίδα Times φιλοξενεί δήλωση πρώην συγκρατούμενου του Σουντές Αμάν, ο οποίος αποκάλυπτε πως ο 20χρονος «ήταν σίγουρα παρανοϊκός και ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του, επομένως είναι τρελό πώς αφέθηκε να βγει από τη φυλακή». Ο ίδιος προσθέτει πως ο Αμάν δήλωνε ότι ήθελε να σκοτώσει έναν βουλευτή.