Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ έλαβε άδεια να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να αποδεχθεί υποβολή έφεσης κατά της απόφασης του Δεκεμβρίου για έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Βούλευμα που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας στη βρετανική πρωτεύουσα από δύο δικαστές επιτρέπει την υποβολή του αιτήματος για έφεση αναγνωρίζοντας σχετικό δικαίωμα στον 50χρονο Ασάντζ, ο οποίος αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ κατηγορίες περί κατασκοπείας μετά από τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων το 2010 και το 2011 που αφορούσαν στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αντιδρώντας στην απόφαση που επιτρέπει τη συνέχιση της δικαστικής μάχης, η αρραβωνιαστικιά του κ. Ασάντζ, Στέλα Μόρις δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι «ο Τζούλιαν συνεχίζει να υποφέρει, όντας επί τρία χρόνια τώρα στις φυλακές Μπελμάρς». Συμπλήρωσε: «Η μάχη μας συνεχίζεται. Θα το παλέψουμε μέχρι ο Τζούλιαν να ελευθερωθεί».

Πλέον οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάντζ έχουν περιθώριο 14 ημερών να υποβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτημα αποδοχής έφεσης.

Τον περασμένο μήνα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι το αίτημα την αμερικανικών αρχών για έκδοση του Τζούλιαν Ασάντζ μπορεί να υλοποιηθεί, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση βρετανικού πρωτοδικείου. Το δικαστήριο ανέτρεψε την αρχική απόφαση κρίνοντας επαρκείς τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για τη μεταχείριση του ιδρυτή των Wikileaks πριν και μετά από τη δίκη στην οποία θα οδηγηθεί εφόσον εκδοθεί.

Τον Ιανουάριο του 2021 βρετανικό δικαστήριο είχε απορρίψει το αμερικανικό αίτημα στη βάση ανησυχιών για την κατάσταση της ψυχικής του υγείας και την πιθανότητα αυτοκτονίας σε περίπτωση έκδοσης.

Ο κ. Ασάντζ κρατείται από το 2019 στη φυλακή για παραβίαση των όρων εγγύησης μετά από την επταετή παραμονή του στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου απέφευγε την έκδοση στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού, κατηγορίες που έχουν πλέον ανακληθεί.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις