Βέβαιος για την επαναφορά της θανατικής καταδίκης ο Ερντογάν

Βέβαιος, ότι τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για την επικύρωση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, απαιτείται η υπογραφή του Τούρκου προέδρου που, όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει, δεν θα διστάσει να βάλει.

Το δημοψήφισμα, στα μέσα του επόμενου μήνα, ζητά την έγκριση του τουρκικού λαού για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τον προεδρικό θεσμό, εκχωρώντας του σημαντικές, επιπλέον εξουσίες.

«Οι οικογένειες των μαρτύρων και των ηρώων μας δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Αν θέλει ο Θεός, το Κοινοβούλιο θα κάνει αυτό που πρέπει για τη θανατική ποινή», σημείωσε σήμερα ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Τσανάκαλε.

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στην κατάργηση της θανατικής καταδίκης, το 2004, στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση. Μία ενδεχόμενη επαναφορά της θα σήμαινε και το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δε μας ενδιαφέρει τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ [σ.σ ευρωπαϊκά ονόματα που παραπέμπουν στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών] (…) Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως τονίσει πως θα ο ίδιος θα ενέκρινε την επαναφορά της εσχάτης των ποινών, με τη σύμφωνη έγκριση του Κοινοβουλίου.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας