Βαρύς ο απολογισμός μεταξύ των αμάχων από τις «έξυπνες» βόμβες

Περισσότεροι από 1000 πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στο Ιράκ από τις βόμβες διασποράς που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη διάρκεια της εισβολής στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Human rights Watch.
Η οργάνωση αναφέρει στην έκθεσή της ότι η έρευνα που έκανε σε δέκα πόλεις στο Ιράκ, από τις 29 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, δεν αποσκοπούσε στην εξακρίβωση του αριθμού των θυμάτων, αλλά στις στρατιωτικές τακτικές που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Η Human Rights Watch αναφέρει ότι οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για να μην σκοτώνονται άμαχοι στη διάρκεια των επιχειρήσεων, όμως δεν συνέβη το ίδιο στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών. Από τη χρήση των βομβών διασποράς υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1000 άμαχοι, ενώ δεκάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους και κατά τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς για την εξουδετέρωση της ιρακινής ηγεσίας.
Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση βομβών διασποράς είναι σύννομη και υποστήριξε πως η χρήση τους έγινε με προσοχή ώστε να μην χάνουν τη ζωή τους άμαχοι. Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ χρησιμοποίησαν περίπου 13.000 βόμβες διασποράς.
Μεγάλος αριθμός αμάχων έχασε τη ζωή του και στη διάρκεια των 50 μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών που είχαν στόχο την ιρακινή ηγεσία. Ηταν η λεγόμενη «στρατηγική καρατόμησης» της ιρακινής ηγεσίας, όπως την ονόμασε το Πεντάγωνο, αλλά ουδείς ιρακινός ηγέτης σκοτώθηκε από αυτές τις επιθέσεις. Αντιθέτως ήταν δεκάδες οι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους.
Αξιωματούχος του Πενταγώνου, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι στις επιθέσεις εναντίον των κέντρων ελέγχου και διοίκησης στο Ιράκ έγινε «νόμιμη χρήση στρατιωτικής ισχύος... με μεγάλη προσοχή και δυνητικά θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και από τις δύο πλευρές περιορίζοντας τη χρονική διάρκεια του πολέμου».
Η Human Rights Watch επικρίνει στην έκθεσή της και τις ιρακινές δυνάμεις γιατί χρησιμοποίησαν αμάχους ως ασπίδες, γεγονός που συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Πηγές: ΑΠΕ - Reuters - Γαλλ. Πρακτ.
Πηγή: skai.gr