Κλείσιμο

Τυφώνας Μάθιου: Οι νότιες ΗΠΑ σε συναγερμό και η Αϊτή μάχεται να επιβιώσει

Μάχη για να καταφέρουν να φτάσουν στα αποκλεισμένα από τον τυφώνα Μάθιου μέρη δίνουν οι διασώστες στην Αϊτή, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί και τουλάχιστον 10 να έχουν χάσει τη ζωή τους στον ισχυρότερο τυφώνα που εκδηλώθηκε στην Καραϊβική τα τελευταία 10 χρόνια.

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Μάθιου στο πέρασμά του έχει οδηγήσει στην αναβολή των προεδρικών εκλογών της Αϊτής που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Οι πολιτείες της Φλόριντα και τη Νότιας Καρολίνας προετοιμάζονται για την καταιγίδα, η οποία τώρα πλησιάζει τις Μπαχάμες, με τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ή να εφοδιάζονται με προμήθειες, μετά τις προειδοποιήσεις των αρχών για τον τυφώνα που πλησιάζει.

Έχει διακοπεί όλη η εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία προς τα νησιά και οι άνθρωποι έχουν προειδοποιηθεί να μετακινηθούν σε σημεία τέτοια ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Η ισχύς του τυφώνας Μάθιου παραμένει σήμερα στο επίπεδο τρία αλλά αναμένεται να ενισχυθεί και να φτάσει το επίπεδο τέσσερα όταν θα χτυπήσει τις ακτές των ΗΠΑ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την απομακρυσμένη περιοχή της Αϊτής, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με πολλούς κατοίκους να ζουν σε σαθρές κατοικίες, σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες. Την Τρίτη οι άνεμοι στην περιοχή σάρωναν έχοντας ισχύ έως και 230 χλμ/ώρα.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν την πραγματική έκταση των ζημιών - ιδιαίτερα στην περιοχή Grand Anse, στο νότιο άκρο του νησιού, από το οποίο πέρασε η θύελλα. Καταστράφηκε μια βασική γέφυρα, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και τα τηλέφωνα επικοινωνίας δεν λειτουργούν.
Πηγή: skai.gr