Κλείσιμο

Παρέμεινε στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας μετά από 14 αυξήσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι σχολίασε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πολύ τους τελευταίους μήνες και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αμετάβλητο στο 5,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας, βάζοντας τέλος σε ένα σερί 14 συναπτών αυξήσεων που αποσκοπούσαν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η απόφαση της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων ελήφθη με ισχνή πλειοψηφία πέντε έναντι τεσσάρων μελών και ακολουθεί την απρόσμενη μείωση του δείκτη πληθωρισμού για τον μήνα Αύγουστο στο 6,7% που ανακοινώθηκε χθες, παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Οι τέσσερις που μειοψήφισαν τάχθηκαν υπέρ νέας αύξησης του επιτοκίου στο 5,5%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι σχολίασε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πολύ τους τελευταίους μήνες και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί».

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός και ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για σημάδια επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Σημειώνεται πως το βασικό επιτόκιο είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% πριν τις 14 διαδοχικές αυξήσεις, ενώ ο πληθωρισμός κορυφώθηκε προ μηνών στο 11,1%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σχολίασε ότι η χώρα αρχίζει να βλέπει την αναστροφή του κύματος πληθωρισμού

Πηγή: skai.gr