Κλείσιμο

Τουρκία: Σε «Κλάδος Ελαίας» μετονομάστηκε η λεωφόρος στην πρεσβεία των ΗΠΑ!

Τις κακές διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, ειδικά μετά την εισβολή των Τούρκων στην Αφρίν της Συρίας, καταδεικνύει μια… μετονομασία. Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα η τουρκική κυβέρνηση μετονόμασε τη λεωφόρο που βρίσκεται μπροστά από την Αμερικανική πρεσβεία στην τουρκική πρωτεύουσα σε… «Κλάδο Ελαίας», το όνομα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία!

Με την επιδεικτική αυτή της χειρονομία, η Άγκυρα δείχνει ότι αψηφά την Ουάσιγκτον. Είναι ενδεικτικό του «παγωμένου κλίματος» ότι μετά την τρίωρη συνάντηση του Τίλερσον με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Ερντογάν «μετέφερε ξεκάθαρα» στον Αμερικανό υπουργό όλες «τις προσδοκίες της Τουρκίας» στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και αναφορικά με όλα τα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις.

«Οι σχέσεις μας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Είτε θα τις βελτιώσουμε, είτε θα καταρρεύσουν οριστικά», είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από την επίσκεψη Τίλερσον.

Μάλιστα, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, αν η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της να προελάσει μέχρι την πόλη Μάνμπιτζ της Συρίας, την οποία ελέγχει η YPG έχοντας στο πλευρό της τις αμερικανικές δυνάμεις. «Θα πάμε στη Μάνμπιτζ, αν είναι εκεί, τόσο το χειρότερο για εκείνους», τόνισε δε τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν έχουμε ανάγκη τις συστάσεις τους, αλλά συγκεκριμένα μέτρα επί του πεδίου» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr