Το σχέδιο προστασίας των Αφγανών μεταφραστών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν, πριν από την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, Αφγανούς που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις ως διερμηνείς και μεταφραστές και οι οποίοι φοβούνται αντίποινα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο στόχος της απομάκρυνσης εκτός του Αφγανιστάν είναι οι άνθρωποι αυτοί να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής τους για χορήγηση μεταναστευτικής βίζας.

"Αναγνωρίσαμε μια ομάδα αιτούντων ειδική μεταναστευτική βίζα, όλοι τους Αφγανοί, που ήταν διερμηνείς και οι οποίοι θα εγκατασταθούν εκτός του Αφγανιστάν πριν από το τέλος της αποχώρησης των στρατευμάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης βίζας", ανακοίνωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ούτε ο αριθμός των προσώπων αυτών ούτε ο τόπος που θα σταλούν αποκαλύφθηκαν.

Σχεδόν 18.000 Αφγανοί, που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, κυρίως ως διερμηνείς, ελπίζουν να πάρουν μεταναστευτική βίζα προς τις ΗΠΑ, φοβούμενοι τα αντίποινα αν οι Ταλιμπάν επανέλθουν στην εξουσία στην Καμπούλ.

Αλλά η διαδικασία είναι εξαιρετικά μακρά και κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ χωρίς βίζα, αν η αφγανική κυβέρνηση καταρρεύσει λίγο μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Πολλοί βουλευτές του Κογκρέσου και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απομακρύνει τους Αφγανούς των οποίων ο φάκελος είναι σε αναμονή για το νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό.

Το Πεντάγωνο έκανε γνωστό εδώ και εβδομάδες ότι άρχισε τις προετοιμασίες για μαζική εκκένωση η οποία μπορεί, αν καταστεί αναγκαία, να επιβραδύνει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Απρίλιο την αποχώρηση των 2.500 στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου των επιθέσεων του 2001 που προκάλεσαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ