Το μυστικό της μακροζωίας των Κουβανών έγκειται στην κατανάλωση καφέ στα πούρα και στο σεξ προκύπτει

Η Κούβα είναι παγκοσμίως γνωστή για το μεγάλο ποσοστό υπερηλίκων άνω των εκατό ετών, και το μυστικό της μακροζωΐας των κατοίκων της έγκειται σε μία πολύ απλή συνταγή, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα: μία μεθοδική ζωή, μετρημένα οινοπνευματώδη, αλλά απεναντίας πολύ καφέ, πούρα και σεξ. Η έρευνα, η οποία καταλήγει σε αξιοπρόσεκτα, όσο κι απίστευτα αποτελέσματα, διενεργήθηκε μεταξύ 54 από τους 100 υπερεκατονταετείς κατοίκους της επαρχίας Σάντα Κλάρα, η οποία κατέχει και το εθνικό ρεκόρ στο προσδόκιμο ζωής (78 έτη έναντι 76 του εθνικού μέσου όρου). Η έκθεση αυτή, υπό την εποπτεία της δρ. Νάνσι Νεπομουσέμο, παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Γηριατρικής και Κοινωνικής Εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην πλειονότητά τους οι υπερήλικες που ερωτήθηκαν αποδείχθηκε πως έχαιραν πλήρους πνευματικής διαύγειας και πως συνέχιζαν να εκτελούν ιδιαίτερα σκληρές εργασίες για την ηλικία τους. Περίπου το 60% των υπερεκατονταετών ήσαν απόγονοι γονέων που επίσης διακρίθηκαν για τη μακροζωία τους.
Μεταξύ αυτών, το 95% τηρούσε άκρως υγιεινές κι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, με βάση το ψάρι, τα αυγά, το γάλα, τα λευκά κρέατα (πουλερικά κατά κύριο λόγο), λαχανικά, ρίζες και μανιόκ, τα οποία μαγειρεύουν με ελάχιστο αλάτι και με φυσικά καρυκεύματα.
Ο τρόπος ζωής τους δε, είναι υπέρ το δέον μεθοδικός κι ουδείς εξ αυτών υπήρξε ποτέ αλκοολικός. Απεναντίας καταναλώνουν πολύ καφέ και καπνίζουν πούρα. Διατηρούν πολλά ενδιαφέροντα, έχουν πολλά κίνητρα για ζωή, «περιλαμβανομένων και ενδιαφερόντων σεξουαλικού τύπου», τονίζεται στην έρευνα.
Η Κούβα επιδιώκει να ανεβάσει το προσδόκιμο ηλικίας των κατοίκων της στα 80 χρόνια μέσα στα επόμενα χρόνια, κι ως εκ τούτου διεξάγονται πλήθος ερευνών προς την κατεύθυνση τούτη. Η νήσος αριθμεί σήμερα πάνω από 3.000 υπερεκατονταετείς και 1,6 εκατ. άνθρωποι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% των 11,2 εκατ. κατοίκων της Κούβας.
Προ ολίγων ετών ιδρύθηκε μάλιστα και μία Λέσχη Ατόμων άνω των 120 ετών από τον Εουχένιο Σέλμαν-Ουσέιν, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του 80χρονου πλέον Φιντέλ Κάστρο. Η Λέσχη μελετά και διδάσκει στον πληθυσμό τους κατάλληλους τρόπους ζωής για να φθάσουν σε μεγάλη ηλικία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr