Το μέτωπο του Ερντογάν στη Συρία και οι εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης

Ο Ερντογάν από τη μία είναι εξοργισμένος με την Ουάσινγκτον και τη συνεργασία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και από την άλλη είναι εκνευρισμένος και με τη Μόσχα, αφού δεν προχώρησε σε εκκαθάριση της περιοχής

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκ νέου χερσαία επιχείρηση κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων σε Συρία και βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (ΡΚΚ) και τις Μονάδες Άμυνας του Συριακού Λαού (YPG) από την πρώτη στιγμή για τη φονική βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Από την πλευρά τους, τόσο το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP), όσο και το ΡΚΚ και η YPG αρνούνται κάθε ευθύνη.

Η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, καλεί την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι «η επιχείρηση με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα ντρόουνς δεν είναι παρά μόνο η αρχή» προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους Κούρδους μαχητές.  

Η Τουρκία από το 2016 έχει διεξάγει στην περιοχή μία σειρά από ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και ήδη ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «θα επιτεθούμε όταν θα είναι η κατάλληλη ώρα για εμάς» βάζοντας στο στόχαστρο το Κομπάνι, την Μανμπίζ και το Τελ Ριφάτ. 

«Την ημέρα αυτή, τα τούνελ στα οποία οι τρομοκράτες κρύβονται και αισθάνονται ασφαλείς θα γίνουν οι τάφοι τους» τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος του. 

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί, επανέλαβε ότι «εάν η Τουρκία επιτεθεί κατά οποιασδήποτε περιοχής, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί παντού και όλοι θα πονέσουν».

Την ίδια στιγμή, έχει καλέσει ήδη τη Μόσχα και τις ΗΠΑ να βάλουν φρένο στον Τούρκο πρόεδρο υιοθετώντας μία πιο σκληρή στάση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Γεγονός το οποίο αναγνωρίζει η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφού προειδοποίησε την Άγκυρα για τις επιπτώσεις που θα είχε μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, τον κοινό στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η ανάρτηση στο Τουίτερ του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου» προσθέτοντας ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του ΙΚ. 

Είχε προηγηθεί βομβαρδισμός από τουρκικό drone κατά κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη βορειοανατολική Σύρια η οποία, σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων CENTCOM, έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες.

Επιπλέον, οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι η Τουρκία βομβάρδισε τον καταυλισμό αλ Χολ, στον οποίο διαμένουν συγγενείς τζιχαντιστών μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους με τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να προειδοποιεί ότι «ορισμένες οικογένειες του ΙΚ ενδέχεται να δραπέτευσαν» εκμεταλλευόμενες το χάος που προκλήθηκε. 

Η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι η YPG είναι ταυτόσημη με το ΡΚΚ και ζητεί να πάψει κάθε υποστήριξη προς τους "τρομοκράτες". Η Ουάσινγκτον όμως βασίστηκε στις SDF και την YPG για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία. 

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ' εξακολούθηση εκφράσει την πρόθεσή του για τη δημιουργία μίας "ζώνης ασφαλείας" βάθους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Υπενθυμίζουν δε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει εδώ και μήνες μία χερσαία επίθεση. Όμως στη Συρία δεν είναι μόνος. Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία παραμένουν ισχυροί παίκτες και ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται έναν από τους δύο για να κάνει τις απειλές του, πράξη. Και προς το παρόν μπορεί να τους ασκήσει πίεση.

Σε ό,τι αφορά στην Ουάσινγκτον εμποδίζει ήδη τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας καθυστερώντας την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ενώ σε ό,τι αφορά στη Μόσχα κάνει πλέον πίσω στις προσπάθειες για συμφιλίωση με τη Δαμασκό.  Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία καλούν σε αυτοσυγκράτηση.

Όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη μία είναι εξοργισμένος με την Ουάσινγκτον και τη συνεργασία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και από την άλλη είναι εκνευρισμένος και με τη Μόσχα αφού δεν προχώρησε σε εκκαθάριση της περιοχής παρά την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης επάνω στο κουρδικό ζήτημα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε ένα νέο μέτωπο και σύμφωνα με τους αναλυτές δύσκολα θα κάνει πίσω. Άλλωστε, σημειώνουν, η Τουρκία έχει εκλογές τον Ιούνιο και η ανάδειξη της ασφάλειας ως μείζον ζήτημα μπορεί συσπειρώσει τους ψηφοφόρους. Το ζήτημα της κουρδικής τρομοκρατίας επιστρέφει πλέον ψηλά στην προεκλογική ατζέντα και το ίδιο και ο διαχρονικός στρατηγικός στόχος Ερντογάν για την στρατιωτική και πολιτική εξουδετέρωση των Κούρδων στα σύνορα της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr