Το δράμα των αμάχων της Γάζας: Αποκλεισμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα - Φωτογραφίες

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο σχολεία και συγκροτήματα κατοικιών στην Πόλη της Γάζας, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες. Περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πέρασμα στην Αίγυπτο από τη Ράφα δεν είναι εντελώς κλειστό, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, αλλά μόνο 400 άτομα την ημέρα επιτρέπεται να μπαίνουν και να βγαίνουν - με πολύ μεγάλη λίστα αναμονής.

Οι διαδρομές έξω από τη Γάζα για τους απλούς ανθρώπους δεν ήταν εύκολες, ειδικά από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα.

Οι μόνες επιλογές για τους πολίτες είναι τα σχολεία που διευθύνει ο ΟΗΕ, ο οποίος λέει ότι αυτά τα αυτοσχέδια καταφύγια έχουν ήδη 90% πληρότητα και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους.

Γάζα

Έτσι είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να φύγουν. Κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε στο υπόγειο του σπιτιού τους, αλλά στη συνέχεια παγιδεύονται αν πέσει το κτίριο.

Ο κόσμος τηλεφωνεί στα τοπικά μέσα και κάνει έκκληση για βοήθεια. Περίπου 30 οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε ένα υπόγειο χθες το βράδυ.

Υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για τους πολίτες.

ΟΗΕ: Το Ισραήλ χτυπάει σχολεία και κατοικίες

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο σχολεία και συγκροτήματα κατοικιών στην Πόλη της Γάζας, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.

«Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ύπατος αρμοστής ανέφερε ότι «κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο την πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».

Ο Τουρκ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων». Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».

«Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το γραφείο του, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει «θύματα μεταξύ των αμάχων».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κτίρια με κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συγκροτημάτων με πύργους, καθώς και σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να προκληθούν απώλειες μεταξύ αμάχων, δήλωσε ο ίδιος.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ.

Καθολικός αποκλεισμός της Γάζας

Μετά την επίθεση του Σαββάτου από τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τα μέτρα κατά της Λωρίδας της Γάζας, επιβάλλοντας «πλήρη αποκλεισμό» στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων. Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Γάζα

Διαφωνούν Ισπανία και Γαλλία με τη διακοπή βοήθειας

Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην προτεινόμενη διακοπή της βοήθειας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της αρωγής που χορηγείται απ' ευθείας στον παλαιστινιακό λαό.

«Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, δεν μπορούμε να συγχέουμε τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, με τον παλαιστινιακό πληθυσμό ή με την Παλαιστινιακή Αρχή ή με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο πεδίο», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη του στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena SER.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα παλαιστινιακά εδάφη θα χρειαστούν πιθανόν περισσότερη βοήθεια στο εγγύς μέλλον μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, στο Ισραήλ και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα σήμερα το απόγευμα.

Εξάλλου στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της βοήθειας που λαμβάνουν απ' ευθείας οι Παλαιστίνιοι.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής της βοήθειας που λαμβάνει απ' ευθείας ο παλαιστινιακός λαός και χθες το κάναμε αυτό σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο.

Πηγή: skai.gr