Το BBC για τις εκλογές στην Ελλάδα

O πρωθυπουργός της Ελλάδας βγήκε νικητής με οριακή πλειοψηφία κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο Κώστας Καραμανλής νίκησε παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνησή του για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η χαρά των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας ήταν διπλή. Προερχόταν από έκπληξη και ανακούφιση.

Στον απόηχο των πυρκαγιών η κυβέρνηση βρισκόταν σε δυσμενή θέση και κινδύνευε να χάσει τη λαϊκή εντολή. Όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο, ο άνδρας που αποκαλείται πρωθυπουργός από Τεφλόν τίποτα δεν κολλάει επάνω του, κατάφερε να βγει νικητής από την αναμέτρηση.

Πέντε ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ομόφωνη απόφαση για να πάει η Ελλάδα μπροστά με μια σταθερή κυβέρνηση.

Όταν ανακοινώθηκαν τα Exit poll, όλα έδιχναν ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφάλιζε άνετη πλειοψηφία.

Όμως σήμερα το πρωί, με καταμετρημένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων ήταν σαφές ότι το κόμμα εξασφάλιζε μόλις 152 από τις 300 έδρες.

Μια ισχνή πλειοψηφία. Αυτό θα δυσχεράνει την πρόθεση του κυρίου Καραμανλή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ότι μετά τις πυρκαγιές η χώρα είναι διχασμένη. Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι να επουλώσει τις πληγές τους έθνους.

Το μεγαλύτερο θύμα των εκλογών είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί.

Πολλά βασικά στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε νικήσει στις εκλογές.

Οι πυρκαγιές ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πρόκειται για μια αντιξοότητα που καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος.

Οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ότι προτιμούν την προσωπικότητα του Κώστα Καραμανλή. Όμως δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι περίπου το 60% τον καταψήφισε.
Πηγή: Πηγή: BBC, Μάλκομ Μπράμπαντ