Την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ σχεδιάζει η Ιορδανία

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ αν η νέα προσωρινή κυβέρνηση της χώρας το ζητήσει. Αν αυτό συμβεί, η Ιορδανία θα είναι η πρώτη Αραβική χώρα που θα στείλει στρατό στο Ιράκ, αλλά και η πρώτη γειτνιάζουσα με το Ιράκ χώρα που θα το πράξει.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα έκανε την δήλωση στην εκπομπή Νιούζναϊτ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα με τη νέα Ιρακινή κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις του - που καλωσόρισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι - σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή της θέσης της Ιορδανίας όσον αφορά το θέμα της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, μετά την παράδοση της εξουσίας στην κυβέρνηση του Ιγιαντ Αλάουϊ.
«Η θέση μου ήταν από την αρχή να μην στείλουμε στρατιώτες λόγω της ιστορίας της Ιορδανίας και του Ιράκ», δήλωσε ο Ιορδανός μονάρχης. «Ένοιωθα ότι όλες οι χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες, γι` αυτό ίσως να μην είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι γι` αυτή τη δουλειά», πρόσθεσε. «Αλλά τώρα, υπάρχει μια νέα προσωρινή κυβέρνηση και, ελπίζουμε, σύντομα μια εντελώς ανεξάρτητη διαδικασία. Υποθέτω ότι αν οι Ιρακινοί μας ζητήσουν απευθείας βοήθεια θα είναι πολύ δύσκολο να πούμε όχι», είπε. «Το μήνυμά μου στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό είναι: πείτε μας τι θέλετε, πείτε μας πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε και θα παρέχουμε την υποστήριξή μας στο 110%».
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί δήλωσε ότι «το αξιοσημείωτο είναι ότι η διεθνής κοινότητα πλέον μιλούν στο ανεξάρτητο έθνος του Ιράκ», προσθέτοντας ότι «το ότι ένας γείτονας, και μουσουλμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα συμβάλουν στην σταθερότητα της χώρας, θα είναι σημαντικό».
Η κοινή γνώμη στην Ιορδανία, ο πληθυσμός της οποίας είναι κύρια Παλαιστινιακής καταγωγής, αντιτίθεται σθεναρά στην Αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή και την συμφωνία ειρήνης Ιορδανίας-Ισραήλ το 1994.
Όσον αφορά τη δίκη του Σαντάμ Χουσέιν, ο Αμπντάλα τη χαρακτήρισε στην ίδια συνέντευξη ως ένα «τεστ για το νέο Ιράκ».
Πηγή: skai.gr