Κλείσιμο

Τέλος στην «ημέρα της μαρμότας» του Brexit υπόσχεται ο Τζόνσον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Αφόρητη» χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε προεκλογική του ομιλία σε εργοστάσιο στο Κόβεντρι.

«Αν μπορέσουμε να κερδίσουμε μία λειτουργική αυτοδυναμία, θα μπορέσουμε να κάνουμε το κοινοβούλιο να λειτουργεί για εσάς, θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το τέλμα. Μπορούμε να τερματίσουμε αυτή την ατελείωτη ημέρα της μαρμότας του Brexit», είπε ο κ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση του Brexit «θα κάνει καλό στην ψυχολογική μας υγεία».

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι με μία κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν η χώρα θα υποστεί δύο νέα δημοψηφίσματα μέσα στο 2020, ένα για το Brexit και ένα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ως αντάλλαγμα για την πιθανολογούμενη στήριξη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

Από τη Σκωτία την οποία επισκέφθηκε σήμερα, πάντως, ο κ. Κόρμπιν, είπε ότι η κυβέρνησή του δε θα παραχωρούσε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας κατά την πρώτη (πενταετή) θητεία της.

Πάντως αργότερα σύμβουλοι των Εργατικών διευκρίνιζαν ότι αυτή η θέση ίσως αλλάξει αν στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2021 το SNP εξασφαλίσει αυτοδυναμία.