Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Διεύρυνση του προβαδίσματος των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία που διεξήχθη μετά από την απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ να μην κατεβάσει υποψήφιους του Κόμματος του Brexit στις 317 έδρες που κέρδισαν οι Τόρις στις εκλογές του 2107.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της YouGov ο κ. Τζόνσον παίρνει πλέον 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 28% των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν και 15% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο που οι Συντηρητικοί ξεπερνούν το 40% στη δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας. Τότε ήταν που ο κ. Φάρατζ ανακοίνωσε την ίδρυση του Κόμματος του Brexit, που προσέλκυσε μεγάλο ποσοστό της ευρωσκεπτικιστικής ψήφου.

Η δημοσκόπηση έχει εντείνει τις παραινέσεις προς τον κ. Φάρατζ να αποσύρει τους υποψηφίους του και από αμφίρροπες έδρες σε παραδοσιακά Εργατικές περιφέρειες που τάχθηκαν υπέρ του Leave στο δημοψήφισμα του 2016.

Ο εκ των βασικών χρηματοδοτών του Νάιτζελ Φάρατζ, επιχειρηματίας Άαρον Μπανκς, τον κάλεσε το βράδυ της Τρίτης να υποχωρήσει, λέγοντας ότι ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit έχει 48 ώρες (προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων από τα κόμματα) «για να σώσει το Brexit».

Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Kantar, που διεξήχθη όμως πριν από τις αποφάσεις του Νάιτζελ Φάρατζ, δίνει προβάδισμα δέκα μονάδων στους Συντηρητικούς, με 37% έναντι 27% των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου.

Άλλες δημοσκοπήσεις, επίσης πριν από την απόσυρση του Κόμματος Brexit από 317 περιφέρειες, έδειχναν μείωση της διαφοράς μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών στις οκτώ, ακόμα και στις έξι ποσοστιαίες μονάδες (35%-29% σε μέτρηση της Survation).

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει μέτρα για μια «πράσινη επανάσταση», ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων των Εργατικών για αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας NHS με πρόσθετη  χρηματοδότηση ύψους 26 δισεκατομμυρίων λιρών σε βάθος πενταετίας.
 

Πηγή: skai.gr