Κλείσιμο

Ταιβάν: Δηλώνει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ότι θα την υπερασπιστούν έναντι της Κίνας

  

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-ουέν, δήλωσε πως έχει «εμπιστοσύνη» στις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της νήσου έναντι της Κίνας κατά τη διάρκεια συνέντευξής της που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Έχω εμπιστοσύνη, λαμβανομένης υπόψη της μακράς σχέσης που μας συνδέει με τις ΗΠΑ, καθώς και της υποστήριξης του αμερικανικού λαού, του Κογκρέσου και της κυβέρνησης», είπε η κυρία Τσάι, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο γύρω από τη μοίρα της νήσου.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε σε στρατιωτική επέμβαση για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεση της Κίνας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά: «Ναι, νομίζω πως έχουμε αναλάβει δέσμευση για αυτό», είπε.

Η δήλωσή του φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ, αυτή της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας». Με βάση την προσέγγιση αυτή, η Ουάσινγκτον βοηθά την Ταϊπέι να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, πουλώντας της εξοπλισμό, αλλά δεν υπόσχεται ρητώς να την υπερασπιστεί εάν δεχθεί επίθεση.

Η Κίνα θεωρεί το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που δεν ελέγχει, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα· το Πεκίνο είδε με κάθε άλλο παρά καλό μάτι τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατόπιν φρόντισε να διαβεβαιώσει πως η πολιτική της όσον αφορά δεν έχει αλλάξει, ότι δηλαδή συνεχίζει να τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» — στο πλαίσιο της οποίας αναγνωρίζει επίσημα τη Λαϊκή Δημοκρατία, μολαταύτα ανεπίσημα συνεχίζει να στηρίζει τη νήσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ