Ταϊβάν: Δεν μας εξαντλούν οι αποστολές κινεζικών αεροσκαφών

Ο κινεζικός στρατός προσπαθεί να εξαντλήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν με τις επαναλαμβανόμενες αποστολές του, αλλά η Ταϊβάν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Ταϊπέι μετά από μια νέα αυξημένη κινητικότητα της κινεζικής αεροπορίας.

Την Κυριακή 27 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν ξανά στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας ή ADIZ.

«Η πρόθεσή τους είναι να μας εξαντλήσουν σιγά σιγά», είπε ο υπουργός Άμυνας Τσίου Κουο-τσενγκ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο κοινοβουλευτικής ενημέρωσης όταν ρωτήθηκε για την τελευταία εισβολή των κινεζικών αεροσκαφών .

«Οι εθνικές μας δυνάμεις έδειξαν ότι, ενώ εσείς έχετε αυτή τη δύναμη, έχουμε αντίμετρα», επισήμανε.

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί εδώ και ένα χρόνο για επαναλαμβανόμενες αποστολές της κινεζικής αεροπορίας κοντά στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δική της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να την πάρει με τη βία, αποκαλεί τις δραστηριότητες της Κίνας πόλεμο «γκρίζας ζώνης».

Ο Τσίου, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή», είπε ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να αναλύει τους τύπους αεροσκαφών που χρησιμοποιεί η Κίνα για να ενημερώσει για τα μελλοντικά σχέδια της .

Η τελευταία κινεζική αποστολή περιελάμβανε 18 μαχητικά αεροσκάφη συν πέντε βομβαρδιστικά H-6 με πυρηνική ικανότητα, καθώς και, ασυνήθιστα, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Y-20, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι τέτοιες αποστολές έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την κυριαρχία της χώρας.
 

Πηγή: skai.gr