Κλείσιμο

Τα πυρηνικά στην ατζέντα

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα θα δεχτεί το νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιούνγκ-Μπακ στις 16 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες που θα εστιαστούν κυρίως στη Βόρεια Κορέα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμεπρτ Γκιμπς.

Ο κ. Ομπάμα, που απηύθυνε την πρόσκληση στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας στις αρχές Απριλίου κατά τη σύνοδο της G-20 στο Λονδίνο, αναμένεται να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας "με τη στενή φίλη και σημαντική σύμμαχο" Νότια Κορέα, δήλωσε ο κ. Γκιμπς.

Οι δύο συνομιλητές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο ζήτημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας καθώς και σε μια σειρά θέματα διμερή και άλλα" πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς μιλώντας στον Τύπο , την στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τη λήψη μέτρων κατά της Β. Κορέας, λόγω της δεύτερης πυρηνικής δοκιμής στην οποία προχώρησε πρόσφατα.

Δηλώσεις για τις φυλακισμένες δημοσιογράφους

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε επίσης τη Δευτέρα την ελπίδα ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα χρησιμοποιήσει τις δύο αμερικανίδες δημοσιογράφους που καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια καταναγκαστική εργασία, ως αντάλλαγμα σε άλλες μυστικές διαπραγματεύσεις όπως αυτές για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

"Η κράτησή τους δεν είναι κάτι που εμείς το συνδέουμε με άλλα θέματα και ελπίζουμε ότι και οι Βορειοκορεάτες δεν θα το κάνουν" απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού, Οϊκου, Ρόμπερτ Γκιμπς σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει τους δύο δημοσιογράφους για να τις ανταλλάξει με άλλα πράγματα.

"Πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό είναι καθαρά ανθρωπιστικό και ότι οι γυναίκες αυτές είναι αθώες και θα αφεθούν ελεύθερες" επισήμανε ο κ. Γκιμπς.

Δεν πρέπει να συνδέεται το ζήτημα της σύλληψης με τη διαμάχη μας σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκιανγκ, επισήμανε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του κ. Ομπάμα.

Πηγή: skai.gr