Κλείσιμο

Συζητήσεις ΕΕ - ΗΠΑ για τη βίζα

Στην Ουάσινγκτον πρόκειται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο διαβουλεύσεων τη μελλοντική κατάργηση της "θεώρησης" (βίζας) για όλους ανεξαιρέτως τους κατόχους διαβατηρίου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις με πολύ ταχύ ρυθμό. Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, αντιπροσωπεία μας μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον" ανέφερε ο επίτροπος Ζακ Μπαρό, που ασκεί προσωρινά καθήκοντα Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων.

"Στην αδικία πρέπει να τεθεί τέρμα, επειδή τώρα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών της ΕΕ με διαφορετικά, η καθεμία, δικαιώματα στον τομέα της βίζας", πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Επιτροπή των Βρυξελλών να κάνει τη διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον που θα σχετίζεται με τις προϋποθέσεις αναφορικά με τη βίζα και τη -μελλοντική- κατάργησή της, με την οποία όμως βίζα έως και σήμερα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι πολίτες των 12 (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδα) από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Όλα δεν είναι δυνατά", υπενθύμισε ο κ. Μπαρό, "έχουμε όρια εδώ στην Ευρώπη, πρέπει να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα" τόνισε. "Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, όσον αφορά τα αμερικανικά αιτήματα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό, η Τσεχία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, αργότερα δε και η Μάλτα προκάλεσαν στις Βρυξέλλες "αναταραχή", αποδεχόμενες να υπογράψουν για το θέμα πρωτόκολλα με την Ουάσινγκτον, όπως και να διεξάγουν μαζί της τις σχετικές διμερείς επαφές.
Πηγή: skai.gr