«Σύντομος» ο χρόνος που απομένει για την εκκένωση της Καμπούλ, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο χρόνος που απομένει στις βρετανικές δυνάμεις για την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι «αρκετά σύντομος».

Πρόσθεσε ότι σε αυτόν το χρόνο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την απομάκρυνση όσων δικαιούνται να φύγουν, αν και σημείωσε πως η «μερίδα του λέοντος» όσων χρειάζονταν βοήθεια έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περίπου 15.000 πολίτες από την αφγανική πρωτεύουσα. Παραδέχθηκε όμως ότι απομένει κόσμος που χρήζει βοήθειας.

Επανέλαβε το μήνυμα που είχε απευθύνει προς τους Ταλιμπάν μετά από την τηλεδιάσκεψη του G7 την Τρίτη, ότι δηλαδή «αν θέλουν να εμπλακούν με την ανθρωπιστική βοήθεια, αν θέλουν να ξεκλειδώσουν εκείνα τα δισεκατομμύρια κονδυλίων, αν θέλουν να έχουν διπλωματική, πολιτική σχέση με τον έξω κόσμο, τότε η ασφαλής διέλευση για εκείνους που θέλουν να βγουν είναι βασική προϋπόθεση».

Ως προς την τρομοκρατική απειλή για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια των Αφγανών πολιτών που προσπαθούν να φύγουν αλλά και του ξένου προσωπικού που συνδράμει την επιχείρηση εκκένωσης.