Κλείσιμο

Στρατός κατά διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη

Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα κτίριο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή την πυρκαγιά προκάλεσε μία "βροχή" από μολότοφ.

Το φλεγόμενο κτίριο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την έδρα της ταϊλανδικής κυβέρνησης έξω από την οποία εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 4.000 διαδηλωτές. Εναντίον τους έχει αρχίσει να κινείται δύναμη εκατοντάδων στρατιωτών ενώ έχει γίνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει επτά λεωφορεία, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταστείλει τις διαδηλώσεις και να αποκαταστήσει την τάξη.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του στρατού εμφανίσθηκε σε εθνικό δίκτυο και διευκρίνισε ότι ο στρατός θα κάνει χρήση όπλων μόνο αν χρειαστεί για αυτοάμυνα, ενώ δυνάμεις του στρατού έχουν ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ωστόσο, παρά την πρώτη υποχώρηση των διαδηλωτών στην Μπανγκόκ όπου έχουν στήσει οδοφράγματα, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν διαλύσει το πλήθος που ζητά την παραίτηση του ταϊλανδού πρωθυπουργού. Ως τώρα έχουν αναφερθεί περίπου 70 τραυματίες διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ταϊλάνδη εξέδωσαν αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Ισπανία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας συγκρούονται με διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, ακόμη και με πραγματικά πυρά στον αέρα.

Οι πολίτες των ξένων χωρών καλούνται να μην βγαίνουν από τα ξενοδοχεία τους, ή να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής 16 ασιατικών χωρών, η οποία είχε προγραμματισθεί για το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στην πόλη Πατάγια, ματαιώθηκε εξαιτίας των διαδηλώσεων κι οι ηγέτες που είχαν ήδη φτάσει αποχώρησαν με ελικόπτερα.
Πηγή: skai.gr