"Stop" στο φίλο-κουρδικό κόμμα

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε την Παρασκευή τη λειτουργία του μεγαλύτερου φίλο-κουρδικού κόμματος γιατί συνδεόταν με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, μια απόφαση που υπονομεύει τις προσπάθειες της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας να θέσει ένα οριστικό τέλος στη διαμάχη της με την αυτόνομη ένοπλη οργάνωση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της λειτουργίας του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DTP) καθώς το έκρινε ένοχο για συνεργασία με το αυτονομιστικό "Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν" (ΡΚΚ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ελπίζει να ενταχθεί η Τουρκία, έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Άγκυρας ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα των Κούρδων. Η υπόθεση εκδικάστηκε από τον κορυφαίο τούρκο εισαγγελέα Αμπντουραχμάν Γιαλτζινκαγιά, ο οποίος προσπάθησε το 2008, χωρίς επιτυχία, να διακόψει τη λειτουργία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, με την αιτιολογία ότι η λειτουργία του αντιβαίνει στον κοσμικό χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η απόφαση για την απαγόρευση του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος δεν ελήφθη με απόλυτη πλειοψηφία καθώς από τους 11 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι επτά τάχθησαν υπέρ της διάλυσης του κόμματος.

Η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πηγή: skai.gr