Στήνεται σκηνικό πολιτικής κρίσης;

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

Λίγες ώρες μετά τη "παρέμβαση" του τουρκικού στρατού, ο οποίος κατηγόρησε τη κυβέρνηση Ερντογάν ότι θέτει υπό αίρεσιν τις αρχές της κοσμικότητας του κράτους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε τα εξής: "ο τουρκικός λαός θα αντιταχθεί σε τυχόν απόπειρες υπονόμευσης της σταθερότητας και της αίσθησης ασφάλειας στη χώρα αυτή".

Όπως εξάλλου, υπογράμμισε: "η πολιτική ενότητα και η κοινωνική δομή (...) αυτής της χώρας μπορεί ενίοτε να πέφτουν θύματα συμφορών", δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στην Άγκυρα.

"Αυτό το έθνος πλήρωσε ένα υψηλό και οδυνηρό τίμημα κάθε φορά που χάθηκαν τα θεμέλια της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Όμως δεν εγκρίνει πια και δεν θα εγκρίνει ξανά τους καιροσκόπους που καραδοκούν και ανοίγουν το δρόμο στην καταστροφή", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

"Ούτε το Έθνος, ούτε η Ιστορία θα συγχωρήσουν εκείνους που θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν ή να αμαυρώσουν την κοινωνική μας δομή ή το πνεύμα μας της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας", κατέληξε.

Μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Τουρκία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν το "παρών" με ανακοίνωσή τους αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή" στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι θεματοφύλακες του κοσμικού-κεμαλικού χαρακτήρα του κράτους.

Να παραμείνει μακριά από την πολιτική προειδοποιεί τον τουρκικό στρατό, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν ανέφερε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα δείξουν αν σέβονται τη δημοκρατική κοσμικότητα και τη δημοκρατική διευθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στους πολίτες και το στρατό.

Τόνισε, ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ζητούν πρόωρες εκλογές
. Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζητά στο σύνολό του ο τουρκικός τύπος το Σάββατο, ως αντίδραση στη παρέμβαση του στρατού.

"Οι προεδρικές εκλογές μετατρέπονται σε πολιτική κρίση", γράφει η Χουριέτ. "Η μόνη σωτηρία για την Τουρκία είναι να προκηρύξει τους επόμενους μήνες βουλευτικές εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη λύση".

Με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Βατάν καλεί τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση των στρατιωτικών και να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

"Ο πιο γρήγορος τρόπος να σωθεί η Τουρκία και το μέλλον της είναι να συγκληθεί αμέσως το κοινοβούλιο και να οργανωθούν εκλογές το ταχύτερο δυνατό, ώστε η χώρα αυτή να αποδείξει στον κόσμο ότι είναι αρκετά ώριμη για να επιλύσει τα προβλήματά της με δημοκρατικό τρόπο", σημειώνει η εφημερίδα.

Πολλοί σχολιαστές κατηγορούν το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν ότι δεν αναζήτησε τη συναίνεση με τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για την επιλογή του υποψηφίου για την προεδρία. "Η στρατηγική του Ερντογάν να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να κάνει την έκπληξη απέτυχε", υποστηρίζει η Μιλιέτ, για την οποία η Αγκυρα καλπάζει προς τις εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ερντογάν "πληρώνει τις συχνές συγκρούσεις του με την αντιπολίτευση".

Την ίδια ώρα, πρόωρες εκλογές ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, που κατέθεσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επικαλούμενη έλλειψη απαρτίας.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη παραπέμπεται το θέμα της εκλογής του Αμπντουλά Γκιουλ στην προεδρία της Τουρκίας.

Τη Παρασκευή κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των εκλογών στην εθνοσυνέλευση, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους.

Πηγή: skai.gr