Αντικυβερνητικός διαδηλωτής στην Ουκρανία, αγνοούμενος εδώ και μία εβδομάδα, εμφανίστηκε σήμερα στην τηλεόραση, με βαριά τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια και κατήγγειλε ότι απήχθη, βασανίσθηκε και ... "σταυρώθηκε".

Ο 35χρονος Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ηγέτες του "Automaidan"-- του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα, που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς--μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ύστερα από την εμφάνισή του στο ουκρανικό δίκτυο TV 5th.

Μία από τις ογκωδέστερες διαμαρτυρίες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 αυτοκίνητα, πλησίασε σε απόσταση 300 μέτρων από την εξοχική κατοικία του προέδρου στην Μεζιχίρια, έξω από το Κίεβο στις 29 Δεκεμβρίου προτού την σταματήσουν σε μπλόκο ασφαλείας.
"Με σταύρωσαν. Μου τρύπησαν τα χέρια", είπε ο Μπουλάτοφ δείχνοντας τα σημάδια στο πίσω μέρος των χεριών του.

"Μου έκοψαν το αυτί, μου χάραξαν το πρόσωπο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανέπαφο σημείο στο σώμα μου. Αλλά, δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Μπουλάτοφ εξαφανίστηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης όσων συμμετέχουν σε αυτές τις πορείες και οι οργανώσεις των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άνθρωποι και ανακρίνονται.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπουλάτοφ στο νοσοκομείο, δήλωσε: "Αυτό που έκαναν στον Ντμίτρο ήταν μία πράξη εκφοβισμού όλων των ενεργών πολιτών".

Ένας φίλος του Μπουλάτοφ, ο Γιούρι Ζοζούλια, είπε: "Γνωρίζουμε ότι αυτοί (οι απαγωγείς του) δεν του έδωσαν φαγητό. Γνωρίζουμε ότι τον εγκατέλειψαν σε ένα δάσος κι ότι ο ίδιος κατάφερε να φτάσει σε ένα χωριό και να τηλεφωνήσει στους φίλους του".Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή της μετά τις καταγγελίες ενός ουκρανού αντικυβερνητικού διαδηλωτή, ο οποίος ισχυρίστηκε πως απήχθη και βασανίστηκε επί μία εβδομάδα.

«Είμαι κατάπληκτη από τα εμφανή σημάδια παρατεταμένου βασανισμού και κακοποίησης» του ουκρανού ακτιβιστή Ντμίτρο Μπουλάτοφ, πολύ ενεργού εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Ο ακτιβιστής αυτός, ηλικίας 35 ετών και πατέρας τριών παιδιών, εξαφανίστηκε στις 22 Ιανουαρίου και εγκαταλείφθηκε χθες Πέμπτη σε ένα δάσος σε προάστιο του Κιέβου αφού κρατήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία και βασανίστηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Η Άστον συνέδεσε την υπόθεση του Μπουλάτοφ με εκείνη του ακτιβιστή Γιούτι Βερμπίτσκι, η σορός του οποίου, που έφερε σημάδια βασανισμού, εντοπίστηκε σε ένα δάσος στις 22 Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για δύο υποθέσεις συγκεκριμένης στοχοποίησης» των ηγετών της Automaidan, του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς, εκτίμησε η Άστον.

«Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία κάλεσε τις ουκρανικές αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τρέχουσα ατμόσφαιρα εκφοβισμού και ατιμωρησίας που επιτρέπει να γίνονται τέτοιες πράξεις».

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τον Γιανουκόβιτς να καταργήσει τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης καθώς και τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι υιοθετήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου.

«Εκφράζουμε τη φρίκη μας για τους θανάτους που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί αμέσως, εις βάθος και ανεξάρτητα. Ζητάμε επίσης να διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή Νάβι Πιλάι.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ