Στάση αναμονής στην Κύπρο

Πρώτη έρευνα
Στάση αναμονής και προβληματισμός είναι τα συμπεράσματα από δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με την τοποθέτηση της κοινής γνώμης έναντι πιθανής λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν ενσωματωθούν στο σχέδιο Ανάν τα επτά σημεία που έχει προτείνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, το 40% θα ψήφιζε υπέρ του σχεδίου Ανάν και το 29% εναντίον, ενώ το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ακόμη προβληματίζεται.
Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό, 70% συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου της Κύπρου στις συνομιλίες, 21% διαφωνεί και 9% δεν έχει γνώμη.
Η έρευνα έγινε στις 18 και 19 Μαρτίου, από την εταιρεία ACNielsen, με δείγμα 601 ατόμων και ήταν τηλεφωνική.
Δεύτερη έρευνα
Η δεύτερη έρευνα, με δείγμα 535 ατόμων που ήταν όλοι πρόσφυγες, έγινε με στόχο να καταδείξει τις τάσεις ανάμεσα στους εκτοπισμένους. Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα επέστρεφε στην περιοχή του
Από τους εκτοπισμένους, των οποίων οι πόλεις και τα χωριά θα μείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, το 68% απάντησαν ότι δεν θα επέστρεφαν, το 18% ότι θα επέστρεφαν και το 13% ίσως να επέστρεφαν, ενώ 1% δεν απάντησε.
Εξάλλου, με βάση ολόκληρο το δείγμα των εκτοπισμένων, το 79% απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να τους επιστραφεί η περιουσία τους, το 10% να αποζημιωθούν, το 2% να την ενοικιάσουν και το 9% δεν εξέφρασαν γνώμη.
Το 42% των εκτοπισθέντων που ρωτήθηκαν επιστρέφει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, το 42% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ ένα ποσοστό 16% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σε ποια διοίκηση θα υπάγεται η περιοχή του.
Πηγή: skai.gr