Σκηνοθέτες του παραλόγου

Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ γύρισαν μια ταινία με τον τίτλο «Η Τρέλα του Ραμάντι» (από το όνομα της πόλης όπου υπηρετούσαν) στην οποία εικονίζονται οι ίδιοι να κλωτσούν στο πρόσωπο έναν βαριά τραυματισμένο κρατούμενο.
Το βίντεο, αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα, γυρίστηκε από στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντα. Τον Ιανουάριο του 2004 οι «δημιουργοί» της ταινίας την μετέτρεψαν σε DVD με κεφάλαια που, μεταξύ άλλων, τιτλοφορούνται «Αυτοί οι μικροί πανούργοι μπάσταρδοι» και «Αλλη μια μέρα, άλλη μια αποστολή, άλλο ένα απόβρασμα».
Οι στρατιώτες υπηρετούσαν στην πόλη Ραμάντι, το προπύργιο των σουνιτών μουσουλμάνων, που απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Η μονάδα τους επέστρεψε στις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο.
Η ύπαρξη του βίντεο αυτού είχε αποκαλυφθεί από τα στρατιωτικά έγγραφα που είχε καταφέρει να πάρει στην κατοχή της η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κατόπιν δικαστικής εντολής με βάση το νόμο περί ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση. Το Πεντάγωνο δεν είχε δώσει το βίντεο στη δημοσιότητα και είχε ανακοινώσει πως πίστευε ότι είχε καταστραφεί. Όμως η εφημερίδα «Παλμ Μπιτς Ποστ» της Φλόριντα το βρήκε και παρουσίασε ορισμένα αποσπάσματα στην ιστοσελίδα της.
Σε κάποιες σκηνές της ταινίας παρουσιάζεται ένας τραυματισμένος, δεμένος κρατούμενος που κείτεται στο έδαφος και φαίνονται οι πληγές από τις σφαίρες που είχε δεχτεί. Κατόπιν ένας Αμερικανός στρατιώτης τον κλωτσάει στο πρόσωπο. Σε στρατιωτικά έγγραφα αναφέρεται ότι ένας στρατιώτης που ήταν παρών στο επεισόδιο δήλωσε ότι «νομίζει» πως ο κρατούμενος τελικά πέθανε. «Δεν βιαζόμαστε να καλέσουμε τους γιατρούς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε άλλη σκηνή ένας στρατιώτης σηκώνει το χέρι ενός οδηγού φορτηγού ο οποίος έχει πέσει νεκρός και με αυτό χαιρετάει την κάμερα. Στο βίντεο δεν παρουσιάζεται το τι είχε προηγηθεί, όμως η εφημερίδα γράφει ότι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σταματήσει το φορτηγό και διέταξαν τον οδηγό να βγει από το όχημα. Όταν εκείνος έτρεξε πίσω και προσπάθησε να διαφύγει ένας στρατιώτης τον πυροβόλησε. Η πίσω πόρτα του φορτηγού ήταν παγιδευμένη και εξερράγη.
Οι στρατιώτες που εικονίζονται στο νέο αυτό βίντεο δεν θα διωχθούν ποινικά. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι ανακριτές του στρατού που εξέτασαν την υπόθεση χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά τους «ανάρμοστη» αλλά όχι και εγκληματική.
Πηγή: skai.gr