Σερβία: Μικρή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - Υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η προσέλευση στις κάλπες στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που διεξήχθη στη Σερβία.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 30% των εγγεγραμμένων στου εκλογικούς καταλόγους. Ανεξάρτητα από την μικρή συμμετοχή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι έγκυρο αφού δεν υπάρχει κατώτατο όριο συμμετοχής για την επιτυχία του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το δημοψήφισμα πέτυχε και ο λαός ενέκρινε την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παρουσίασε στοιχεία του κόμματός του, σύμφωνα με τα οποία με καταμετρημένο το 97% των ψήφων υπέρ του ναι ψήφισε το 60,45%, ενώ το 39,52% καταψήφισε την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι ψηφοφόροι στην Σερβία κλήθηκαν την Κυριακή 16/12 στις κάλπες για να εγκρίνουν την αναθεώρηση του Συντάγματος απαντώντας με ναι ή όχι στο ερώτημα «είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;»

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αφορά το κράτος δικαίου και συγκεκριμένα την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων. Η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος αποτελεί απαίτηση της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και έχει την έγκριση της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ