Σε κλοιό διαδηλωτών

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και γονείς, διαδήλωσαν στη Ρώμη διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που ψηφίσθηκε την Τετάρτη από το ιταλικό κοινοβούλιο.

\"Δεν πρόκειται για σχέδιο μεταρρύθμισης, αλλά για κοινές περικοπές δαπανών. Η κυβέρνηση διαλύει το δημόσιο σχολείο προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δεν θέλει να συζητήσει και θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση\", δήλωσε ο Ντομένικο Πανταλέο, της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών του συνδικάτου CGIL.

Η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση του νόμου, που προβλέπει την επιστροφή στον θεσμό του μοναδικού δασκάλου στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στη θέση των τριών εκπαιδευτικών ανά δύο τάξεις που μοιράζονται σήμερα τα μαθήματα.

Οι σχολικές ώρες θα μειωθούν από 20-31 σε 24 ώρες εβδομαδιαίως, προκαλώντας αντιδράσεις για την πτώση του επιπέδου της εκπαίδευσης, αλλά και τη δυσαρέσκεια των γονέων οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύσεις για να απασχολήσουν τα παιδιά τους.

Ο νόμος προβλέπει επίσης την περικοπή 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά την επόμενη τετραετία.

Αν και ο νόμος δεν αφορά παρά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητές , φοιτητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των δαπανών που ψηφίσθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Τα ιταλικά συνδικάτα έχουν κηρύξει για σήμερα γενική απεργία σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ διαδηλώσεις οργανώνονται και στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Πηγή: skai.gr