Κλείσιμο

«Σαλάτα» Κόρμπιν για το Brexit και την ηγεσία των Εργατικών

Ήξεις αφήξεις από τον Τζέρεμι Κόρμπιν όσον αφορά το Brexit και την παραμονή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος σε περίπτωση ήττας στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Κόρμπιν απέφυγε κατ’ επανάληψη να απαντήσει με σαφήνεια εάν, ως πρωθυπουργός, θα επιδιώξει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως κι εσείς, δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον», είπε στη δημοσιογράφο ο επικεφαλής των Εργατικών, σημειώνοντας πως πρόθεσή του είναι να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. χωρίς απειλές και φωνές, αλλά αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, συνεργάτες του έσπευσαν να τακτοποιήσουν τα πράγματα και διέρρευσαν στον Τύπο πως η απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ληφθεί τελεσίδικα και δεν αλλάζει.

Μένει ή φεύγει αν χάσει;

Εξίσου μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει πάντως ο κ. Κόρμπιν όσον αφορά το ενδεχόμενο παραμονής του στην ηγεσία των Εργατικών ακόμα κι αν η παράταξη ηττηθεί από τους Συντηρητικούς στις κάλπες του επόμενου μήνα.

Μιλώντας χθες Δευτέρα στο BuzzFeed News, ο κ. Κόρμπιν φέρεται να δήλωσε πως θα παραμείνει επικεφαλής ό,τι κι αν συμβεί. «Έχω εκλεγεί ηγέτης αυτού του κόμματος και θα παραμείνω ηγέτης αυτού του κόμματος», είπε ο κ. Κόρμπιν, σύμφωνα πάντα με το BuzzFeed News.

Ωστόσο, στη σημερινή συνέντευξη στο BBC, απέφευγε επίμονα να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πολιτικό μέλλον του, λέγοντας απλά ότι οι Εργατικοί μάχονται για να κερδίσουν τις εκλογές. Παράκαμψε ερωτήσεις της δημοσιογράφου λέγοντας λιτά πως με δεδομένο ότι στόχος είναι η νίκη «το ερώτημα [παραίτησης] δεν εγείρεται».

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη δήλωσή του στο BuzzFeed, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα είχε πει: «Θα συνεχίσω ως ηγέτης, θα έχουμε κερδίσει τις εκλογές έως τότε».

Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως η δημοσιογράφος του BuzzFeed που καλύπτει τους Εργατικούς δεν θα έχει το δικαίωμα να συνοδεύσει τον κ. Κόρμπιν στις σημερινές εμφανίσεις του.

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις πάντως θέλουν τους Τόρις της Τερέζα Μέι να κερδίζουν άνετα, με διαφορά που υπερβαίνει ακόμα και τις 20 μονάδες.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και ο κ. Κόρμπιν καταφέρει να παραμείνει στην προεδρία των Εργατικών, θα είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία επιβιώνει εκλογικής ήττας την τελευταία 30ετία.

Εκστρατεία «για τους πολλούς»

Πριν μιλήσει στο BBC, ο κ. Κόρμπιν λάνσαρε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στην ανισότητα ευκαιριών που ταλανίζει την κοινωνία και στα προνόμια που απολαμβάνουν οι λίγοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κρατάνε πίσω αυτή τη χώρα. Εάν τα παιδιά σας δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση που τους αξίζει διότι οι σχολικές τάξεις είναι υπερβολικά πολυμελείς, τότε κρατάνε πίσω τα παιδιά σας. Εάν είστε ένα νεαρό ζευγάρι [που] προσπαθεί να αποκτήσει ένα σπίτι αλλά δεν μπορείτε να φτιάξετε ένα νοικοκυριά επειδή τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ υψηλές, τότε σας κρατάνε πίσω».

Τόνισε πως το σύστημα ως έχει είναι στημένο υπέρ των λίγων.

Το σύνθημα της καμπάνιας των Εργατικών είναι «Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους». Ο κ. Κόρμπιν υποσχέθηκε πως εάν εκλεγεί πρωθυπουργός θα «μεταμορφώσει» το Ηνωμένο Βασίλειο. Υποσχέθηκε ότι θα συγκρουστεί σκληρά με τους «φοροφυγάδες, τα αφεντικά που κλέβουν και τους άπληστους τραπεζίτες».
Πηγή: skai.gr