Κλείσιμο

Ρουμανία - Στην απόκτηση μόνο ενός παιδιού προσανατολίζονται τα νεαρά ζευγάρια

Τα νεαρά ζευγάρια στη Ρουμανία προσανατολίζονται στην απόκτηση ολοένα και λιγότερων παιδιών- συνήθως μόνο ενός- λόγω οικονομικής δυσπραγίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (UNFPA). Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι την τελευταία δεκαετία οι γεννήσεις στη Ρουμανία, σε ετήσια βάση, έπεσαν στις 220.000, ενώ την περίοδο 1985-1990 έφταναν τις 360.000 ανά έτος και το 1967-`68 τις 500.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου του UNFPA στο Βουκουρέστι, κυρίως νέες γυναίκες της μεσαίας τάξης, με ανώτερη μόρφωση, είναι αυτές που προσανατολίζονται στην απόκτηση ολοένα και λιγότερων παιδιών.
Η μείωση των γεννήσεων έχει ως επακόλουθο τη μείωση των παιδιών στα νηπιαγωγεία άρα και τη μείωση των δασκάλων σε αυτά και το κλείσιμο παιδικών σταθμών. Μέχρι σήμερα έχουν επηρεαστεί μόνο τα νηπιαγωγεία αλλά από το 2010 θα υπάρξει πρόβλημα και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό προτείνει μεταξύ άλλων αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης, ελαστικό πρόγραμμα εργασίας για γονείς με μικρά παιδιά, δυνατότητα γρήγορης εύρεσης εργασίας των γυναικών μετά τη μητρότητα, κίνητρα για τη γέννηση δεύτερου παιδιού και καλύτερες συνθήκες στο σύστημα υγείας.
Εκτιμά δε ότι στη Ρουμανία ο πληθυσμός θα συρρικνωθεί στα 16 εκατομμύρια το 2050 από 22 εκατομμύρια που είναι σήμερα, αν συνεχιστεί η μείωση των γεννήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr