Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης μετά τις σαρωτικές αλλαγές που πρότεινε στο Σύνταγμα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Πριν ανακοινώσει την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν όσα είπε στην καθιερωμένη ομιλία του για το νέο χρόνο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως προσωρινή κυβέρνηση μέχρι να αναλάβει τα ηνία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Το ρωσικό πρακτορείο TASS και τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την υπηρεσία του αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί. 

«Από την πλευρά μου επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για κάθε τι που κάνατε σ' αυτή την φάση της κοινής μας συνεργασίας, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα, που επετεύχθησαν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με το υπουργικό συμβούλιο, που έγινε στο κυβερνητικό μέγαρο.

«Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσεχώς θα συναντηθεί με κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε από την απερχόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της έως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην ρωσική Βουλή ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της προεδρικής θητείας στη Ρωσία σε μόνο 2 συνεχόμενες θητείες, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι δεν θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Μάλιστα είπε ότι θα δημιουργήσει μία θέση αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και θα την προσφέρει στον Νμίτρι Μεντβέντεφ.

Ωστόσο αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την προσπάθεια του Πούτιν να δώσει συνταγματική υπόσταση στο Κρατικό Συμβούλιο, που είναι το υψηλόβαθμο συμβουλευτικό όργανο για την ρωσική προεδρία από το 2000, και μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο ως μία ενδεχόμενη απόπειρα να διατηρήσει σημαντική επιρροή στα κυβερνητικά κλιμάκια της Ρωσίας μετά την λήξη της προεδρικής θητείας του. Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός διορίζεται μόνο από τον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Με τις αλλαγές που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος ο πρωθυπουργός θα επιλέγεται από την ρωσική βουλή. 

«Ο Πούτιν θα θέλει να έχει κάποιο πλεονέκτημα, κάποιον μηχανισμό να ελέγχει και να αναμειγνύεται σε περίπτωση που ο διάδοχος του κάνει λάθη ή έχει κάποιες διαφωνίες μαζί του», είπε στην Washington Post η επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» R.Politik, Τατιάνα Στανοβάγια. 
 

Πηγή: skai.gr