Πυρηνική συμμαχία Συρίας - Βόρειας Κορέας

Ότι αναπτύσσει μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα κατηγόρησαν οι ΗΠΑ τη Συρία, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Κορέα συνετέλεσε στα σχέδια της Δαμασκού.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι βοήθησε τη Συρία προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα  για μη ειρηνικό σκοπό.

Ο αντιδραστήρας της Συρίας, έμοιαζε με ανάλογο της Βόρειας Κορέας και βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ το 2007.

Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, έως το Σεπτέμβριο του 2007, το καθεστώς της Συρίας κατασκεύαζε μυστικά πυρηνικό αντιδραστήρα, ικανό να παράγει πλουτώνιο. Το καθεστώς της Συρίας οφείλει να ομολογήσει τα σχέδια του στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Κατά τις ΗΠΑ, η κατασκευή του επίμαχου αντιδραστήρα ήταν μια επικίνδυνη και, δυνητικά αποσταθεροποιητική εξέλιξη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τον κόσμο γενικότερα.

Από την πλευρά της, η Συρία αρνείται ότι έχει πυρηνικό πρόγραμμα ή κάποιου είδους συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε αυτό τον τομέα.

Η κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θλίβεται και καταγγέλλει την εκστρατεία ψευδών υπαινιγμών, που διαρκώς απεργάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Συρίας υποστηρίζοντας πως υπάρχει πυρηνική δραστηριότητα στο έδαφός της», τονίζει η Δαμασκός.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Συρία κατασκεύασε μυστικά πυρηνικό αντιδραστήρα σε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, και ότι θα διενεργήσει εκτενή έρευνα.


Πηγή: skai.gr