«Πρόβλημα των Τούρκων η απόσυρση Ντενκτάς»

Κληθείς να σχολιάσει την εμμονή Ντενκτάς, να μην παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία και το ενδεχόμενο να διοριστεί συνομιλητής ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ελληνοκυπριακής, αλλά της Τουρκοκυπριακής πλευράς.
«Από κει και πέρα η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά, να ανταποκριθεί και αυτή στις υποχρεώσεις της», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει πάρει θέση.
Αναφορικά με την ανακοίνωση της Αθήνας, περί συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι ούτε θέμα προκύπτει, ούτε παρεξήγηση έγινε.
Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, με είχε ενημερώσει έγκαιρα, ότι ενόψει των νέων εξελίξεων έκρινε ότι ο κ. Καραμανλής, έπρεπε να πάει.
Δήλωση Χριστόφια
Εξ άλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι έχει λήξει το θέμα που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για συμμετοχή στις τετραμερείς. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Μολυβιάτης έχει επικοινωνήσει μαζί του και του έδωσε τις αναγκαίες εξηγήσεις.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε συγκεκριμένους χειρισμούς, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μη μεταβεί στην Ελβετία.
Σε παρατήρηση ότι υπάρχει σύγχυση ποιος εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν θα ήταν ορθό να λεχθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν καμιά πολιτική οντότητα ώστε να συνομιλούν με την ελληνική κυπριακή πλευρά³.
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι εκείνη που θα διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο, αναφορικά με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, σε μια λύση του Κυπριακού, είναι η Τουρκία
Πηγή: skai.gr