Κλείσιμο

Προσωρινή κυβέρνηση στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε από τον πρόεδρο της Γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι, να προσπαθήσει να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα αναθεωρήσει τον εκλογικό νόμο πριν από τη διενέργεια νέων γενικών εκλογών στη χώρα.

Στέλεχος του προεδρικού γραφείου, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος πρότεινε στον Μαρίνι να ζητήσει την υποστήριξη των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης μετά από την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι την περασμένη εβδομάδα.

Ζήτησα από τον πρόεδρο της Γερουσίας να ελέγξει την πιθανότητα συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την πιθανότητα σχηματισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα είναι επιφορτισμένη να κάνει αυτή την αλλαγή, δήλωσε στον Τύπο ο ίδιος ο ιταλός πρόεδρος μετά από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Μαρίνι.

Η διάλυση του κοινοβουλίου είναι μια απόφαση σοβαρή, πρόσθεσε ο κ. Ναπολιτάνο ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερουσίας δήλωσε: Αποδέχτηκα αυτόν το δύσκολο και σοβαρό ρόλο. Θα ενεργήσω τάχιστα και με αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, ο ηγέτης της ιταλικής Δεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη λύση της προσωρινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο εκλογικός νόμος δεν χρειάζεται καμία αλλαγή.

Επιπλέον, ζήτησε για άλλη μια φορά τη διενέργεια νέων εκλογών, θέση που δήλωσε ότι θα υποστηρίξει όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Φράνκο Μαρτίνι.
Πηγή: skai.gr