Κλείσιμο

Ένα... «θαύμα» μετά από 140 χρόνια - Ολοκληρώθηκαν οι 5 πύργοι των ευαγγελιστών στη διάσημη Σαγράδα Φαμίλια

Όταν τελειώσει και ο έκτος και τελευταίος κεντρικός πύργος - που αναμένεται το 2026 - η κατασκευή της εκκλησίας, η οποία ξεκίνησε το 1882, θα ολοκληρωθεί.

Έπειτα από περίπου 140 χρόνια, πέντε κεντρικοί πύργοι της διάσημης Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης επιτέλους ολοκληρώθηκαν. 

Όταν τελειώσει και ο έκτος και τελευταίος κεντρικός πύργος - που αναμένεται το 2026 - η κατασκευή της εκκλησίας, η οποία ξεκίνησε το 1882, θα ολοκληρωθεί.

Βαρκελωνη

Ο σχεδιασμός της εκκλησίας πρωτοστάτησε από τον διάσημο Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος αποφάσισε ότι η μνημειακή κατασκευή θα είχε 18 τεράστιους, ατρακτοειδείς πύργους, που ο καθένας συμβολίζει μια διαφορετική βιβλική φιγούρα - τους 12 αποστόλους, τους τέσσερις ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού.

Την περασμένη Τετάρτη, το τελευταίο γλυπτό τοποθετήθηκε στον πύργο του Ευαγγελιστή Ματθαίου.

«Οι τέσσερις πύργοι των Ευαγγελιστών τελείωσαν! Σύντομα θα γιορτάσουμε αυτό το ορόσημο του κτιρίου!» ανακοίνωσε η εκκλησία με ανάρτηση στο Facebook την περασμένη Παρασκευή.

Τα εγκαίνια θα τελεσθούν στον καθεδρικό ναό στις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα φωταγωγηθούν οι τέσσερις ευαγγελικοί πύργοι όπου και θα παραμείνουν αναμμένοι μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι τέσσερις ευαγγελικοί πύργοι έχουν ύψος 135 μέτρα.

Όταν ο Γκαουντί πέθανε το 1926, εκτιμάται ότι μόνο το 10-15% του έργου είχε κατασκευαστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκάρσιου διαφράγματος, μιας κρύπτης και ενός μέρους από το τοίχος της αψίδας.

Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια διακόπηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, όταν τα περισσότερα από τα σχέδια και τα μοντέλα του Γκαουντί - του οποίου ο τάφος βρίσκεται κάτω από τον καθεδρικό ναό - καταστράφηκαν.

Τα τρέχοντα σχέδια βασίζονται σε σωζόμενα και ανακατασκευασμένα υλικά, καθώς και σε επανασχεδιασμένες προσαρμογές του πρωτότυπου.

Το 1984, το κτίριο χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο XVI για θρησκευτική λατρεία το 2010.

Πηγή: skai.gr