Προκαλεί το AfD με προεκλογική αφίσα που φέρνει αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Γερμανία αφίσα που κυκλοφόρησε το ακροδεξιό κόμμα AfD για τις ευρωεκλογές, στην οποία χρησιμοποιήθηκε πίνακας που εικονίζει μία υποδουλωμένη γυναίκα.

Ο πίνακας του 1866, που επέλεξε η κομματική οργάνωση του Βερολίνου, εικονίζει τέσσερις γενειοφόρους άνδρες με τουρμπάνια να εξετάζουν τα δόντια μιας γυμνής σκλάβας. Κάτω από την εικόνα, προσέθεσε τα σλόγκαν: «Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν την AfD» και «Για να μην γίνει Ευραβία (σ.σ. λογοπαίγνιο με την ‘Αραβία’) η Ευρώπη».

Το Ινστιτούτο Τέχνης Κλαρκ, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη και έχει στην κατοχή του τον πίνακα «Το σκλαβοπάζαρο» του γάλλου οριενταλιστή ζωγράφου Ζαν-Λεόν Ζερόμ, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη χρήση του πίνακα για τη στήριξη των πολιτικών θέσεων της AfD και τους γράψαμε, ζητώντας να σταματήσουν», είπε ο Όλιβερ Μίσλεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Ο κ. Μίσλεϊ παραδέχτηκε πάντως ότι κανείς δεν έχει πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του πίνακα και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί ο ίδιος να απαγορεύσει σε κάποιον να χρησιμοποιεί την εικόνα.

Έντονες ήταν ωστόσο οι αντιδράσεις και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζέραπ Γκούλερ, μέλος του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έγραψε στο Twitter: «Όχι, οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν εκλέγουν ρατσιστές. Οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν υπερασπίζονται την Ευρώπη με τον φόβο και το μίσος».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο