`Πράσινη` πρόταση για «Μπολκενστάιν»

Ο πρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Κον Μπεντίτ αναφερόμενος σε συνέντευξη Τύπου στην πρόταση που κατέληξαν σοσιαλιστές και χριστιανοδημοκράτες σε σχέση με την οδηγία «Μπολκενστάιν», δήλωσε ότι η Ομάδα του θα την καταψηφίσει.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας κ. Σουλτς, όσο και ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών κ. Πέτερινγκ είναι Γερμανοί, ο κ. Κον Μπεντίτ σημείωσε:
"Ένα από τα πολιτικά προβλήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι είμαστε ο πέμπτος μοχλός στη μεγάλη συμμαχία της Μπούντεστανκ (γερμανικό κοινοβούλιο). Η δημοκρατική δουλειά του Ευρωκοινοβουλίου εξαρτάται από το πρωινό των κυρίων Πέτερινγκ και Σούλτς. Οι δύο πρόεδροι παίρνουν το πρωινό τους και λένε: ``έχουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα στη Γερμανία με το μεγάλο συνασπισμό και πρέπει να συμφωνήσουμε``. Συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εδρών και έτσι φτιάχνουν νόμους στη Γερμανία. Το απαράδεκτο στην όλη διαδικασία είναι ότι επιβάλλουν το ίδιο για την οδηγία, προκαλώντας ένα δημοκρατικό έλλειμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Κον Μπεντίτ.
Τις θέσεις των Πράσινων ενώπιον της Ολομέλειας υπερασπίσθηκε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής κα Χάιντε Ρούλε.
"Σπάνια -δήλωσε- μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρώπης πόλωσε τόσο πολύ την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Εκτιμώ το γεγονός ότι η εισηγήτρια κατάφερε να αφαιρέσει τα ακραία σημεία του κειμένου. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αδιαφανές και δυσνόητο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι χρειαζόμαστε οδηγία-πλαίσιο για τις υπηρεσίες στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις διασυνοριακές παροχές υπηρεσιών που δεν αποφασίζονται από το δικαστήριο, αλλά από τον ευρωπαίο νομοθέτη και τα θεσμικά όργανα. Τώρα όμως με το παρόν σχέδιο υπάρχει ο κίνδυνος να είναι απαραίτητη η προσφυγή στο δικαστήριο».
Η πρόταση των Πρασίνων αποτελείται από δύο μέρη :
Πρώτον, σαφή οριοθέτηση σε εμπορικές υπηρεσίες λαμβάνοντας υπ` όψιν την υφιστάμενη νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα. Οι υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να αντιμετωπισθούν χωριστά σε άλλη οδηγία. Αντί για σαφή οριοθέτηση έχουμε έναν κατάλογο μεμονωμένων εξαιρέσεων χωρίς να είναι ολοκληρωμένος. Λείπει η διαφάνεια και η νομική ασφάλεια που χρειάζονται κυρίως οι ΜΜΕ διαφορετικά δεν θα γίνονται επενδύσεις, ανέφερε η κα Ρούλε.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το άρθρο 16 που στην αρχική του έκδοση μιλούσε για τη «χώρα προέλευσης», εξήγησε η κα Ρούλε, είμαστε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς σε υπηρεσίες για ολόκληρη την ΕΕ με βάση την αρχή προέλευσης, σε συνδυασμό όμως με τη σαφή υποχρέωση ότι για την παροχή υπηρεσιών επιτοπίως θα ισχύουν τα νομικά και επαγγελματικά πρότυπα της χώρας όπου προσφέρονται οι υπηρεσίες.
"Το σχέδιο που εισηγείται η κα Γκέμπχαρντ είναι ασαφές, που σημαίνει ότι θα οδηγούμεθα στο δικαστήριο. Δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη, και το Ευρωκοινοβούλιο με την οδηγία αυτή αυτοαποδυναμώνεται», κατέληξε η κα Ρούλε.
Πηγή: skai.gr