Κλείσιμο

Πούτιν: Η Ρωσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Ο Πούτιν αρνήθηκε να πει αν η Μόσχα θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία - Πήρε θέση υπέρ του Σοϊγκού στη διαμάχη του με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν - Εμφανίστηκε αρνητικός στη συμφωνία στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο αν τα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία «εάν αρχίσει να τα χρησιμοποιεί η Ουκρανία» απείλησε την Τρίτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ουκρανία αυτού του τύπου τα όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε να πει, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες και στρατιωτικούς μπλόγκερς που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, αν η Μόσχα θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία ως απάντηση της αντεπίθεσης του Κιέβου, λέγοντας ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Πούτιν υπερασπίσθηκε δε την εντολή του υπουργείου Άμυνας (Σεργκέι Σοϊγκού) προς τις ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο πριν την 1η Ιουλίου, κάτι που ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner αρνήθηκε να κάνει.

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι η οργάνωση του δεν θα υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο. Δήλωσε δε νωρίτερα, «ότι δεν είναι βέβαιος αν οι άνδρες του θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία» εν μέσω της σκληρής αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό με το υπουργείο Άμυνας.

Ο Πούτιν σημείωσε μάλιστα, ότι η Ρωσία σκέφτεται τώρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παράτασή της». Ισχυρίστηκε πως η Μόσχα «εξαπατήθηκε» όσον αφορά την εφαρμογή των τμημάτων της συμφωνίας που αφορούν τις δικές της εξαγωγές.

Ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, προοριζόταν να βοηθήσει «φιλικές» χώρες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά ότι η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ουκρανικών σιτηρών, παρέχοντας μια βασική πηγή συναλλάγματος για το Κίεβο.
 

"Υπάρχουν ελλείψεις σε ρωσικά όπλα"

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η ποιότητα των ρωσικών όπλων βελτιώνεται, αλλά ότι η χώρα έχει ελλείψεις σε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε την παραγωγή βασικών όπλων κατά 2,7 φορές τον τελευταίο χρόνο και κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επί του παρόντος μια νέα επιστράτευση αφού είχε ανακοινώσει μια αρχική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν είπε εξάλλου ότι οι επιστρατεύσεις στο μέλλον θα εξαρτηθούν από τους στόχους που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι μια νέα προσπάθεια για την κατάληψη του Κιέβου θα μπορούσε να απαιτήσει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό.

"Δεκαπλάσιες οι ουκρανικές απώλειες"

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων είναι δεκαπλάσιες από αυτές των ρωσικών.

Σύμφωνα με το TASS, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε το 25 με 30% του εξοπλισμού που παρέλαβε από τη Δύση. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ρωσία έχει χάσει μόλις 54 τεθωρακισμένα, ενώ η Ουκρανία πάνω από 160 υπογραμμίζοντας ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς, και οι Ουκρανοί έχουν μεγάλες απώλειες. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μεν ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η σύρραξη είναι να σταματήσουν οι δυτικές χώρες να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα.

Ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Δύση επιδιώκει «να συντρίψει την Ρωσία στην Ουκρανία», και παρατήρησε ότι η Μόσχα έχει το δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ