Πούτιν-Κιμ: Έτοιμοι να πατήσουν το... κουμπί

Ρωσία και Βόρεια Κορέα γίνονται σύμμαχοι από ανάγκη

Της Αθηνάς Παπακώστα

Είναι μία συνάντηση που δεν επιθυμεί κανείς στο στρατόπεδο των Δυτικών. Είναι όμως και ένα τετ-α-τετ το οποίο προσφέρει ευκαιρίες και για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αλλά και για τον πρόεδρο της Ρωσίας. Άλλωστε, και οι δύο έχουν αυτό που δεν έχει ο άλλος ενώ, από κοινού, έχουν τον ίδιο... εχθρό, τη Δύση. Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν γνωρίζουν ότι μπορούν και πλέον εργάζονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ήδη απευθυνθεί στον μακροχρόνιο εχθρό της Ουάσιγκτον, το Ιράν καθώς έπειτα από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία η Μόσχα έχει βγει στη... γύρα για όπλα αφού τα αποθέματα εξαντλούνται και οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της καθιστούν πιο δύσκολο οι ρωσικές εταιρείες όπλων να καταφέρουν να εισάγουν τα απαραίτητα εξαρτήματα για την κατασκευή νέου οπλισμού. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Πιονγιάνγκ μπορεί να διαθέσει και ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, που χρονολογούνται τη δεκαετία του 1950, στη Μόσχα. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά αφού και στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει με οπλισμό τη Συρία και τη Μιανμάρ παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να ζητήσει ανταλλάγματα. Χρειάζεται σιτάρι, πετρέλαιο και ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία ενώ, είναι γνωστό ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενδιαφέρεται και για την ευαίσθητη στρατιωτική ρωσική τεχνολογία η οποία θα του επέτρεπε να βελτιώσει τα πυρηνικά όπλα της χώρας του.

Ταυτόχρονα, με τη στάση της, η Πιονγιάνγκ καταφέρνει να εξέλθει τρόπον τινά της διπλωματικής της απομόνωσης τα περιθώρια της οποίας άρχισαν να στενεύουν περαιτέρω από το 2019 κι έπειτα όταν οι συνομιλίες μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας κατέρρευσαν. Έκτοτε οι αλλεπάλληλες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταστήσει την οικονομία της πιο εύθραυστη. 

Την ίδια ώρα, Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν αρχίσει να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα και όπως πολύ εύστοχα σημειώνει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC σε ειδικό του αφιέρωμα είναι πάντα καλύτερο να έχει κανείς παραπάνω από έναν φίλο. 

Τόσο η Ρωσία όσο και Βόρεια Κορέα με τη στάση τους αυτή επιλέγουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα. Από τη μία, η Μόσχα επιλέγει να δείξει πως και έχει και επιλογές και λύσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι πως εξακολουθεί να παραμένει σε θέση να διαλέγει νέους συμμάχους. Από την άλλη η Πιονγιάνγκ εστιάζει περισσότερο προς τη Νότια Κορέα και προς αυτή την κατεύθυνση επιλέγει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτό δεν είναι άλλο από το να μην πλησιάσει πιο κοντά η Σεούλ στην Ουάσιγκτον. 

Ρωσία και Βόρεια Κορέα γίνονται σύμμαχοι από ανάγκη. Το για πόσο θα καταφέρουν να παραμείνουν «φίλοι», θα το αφηγηθεί η Ιστορία. 

Πηγή: skai.gr