Κλείσιμο

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα ασκεί βέτο στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Βέτο στο μεγαλύτερο μέρος της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η πολωνική κυβέρνηση θα ασκήσει ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, μετά από πολυήμερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι αλλαγές θα επέφεραν ποινές για τη Βαρσοβία.

Τα νομοσχέδια που πέρασε τις προηγούμενες ημέρες η Βουλή επιτρέπουν στον υπουργό Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, να αντικαταστήσει όλα τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου με υποψήφιους της επιλογής του. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα ασκήσει βέτο σε δύο από τα τρία σχετικά νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

Μολονότι ο κ. Ντούντα είναι ευθυγραμμισμένος με το κυβερνών ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, διευκρίνισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να έχει τόσο ευρείες αρμοδιότητες.

«Ως πρόεδρος, δεν αισθάνομαι πως αυτός ο νόμος θα ενισχύσει την αίσθηση της Δικαιοσύνης», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο κ. Ντούντα.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει πως οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις καταλύουν τη διάκριση εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν εφαρμογή των επίμαχων νομοσχεδίων θα δρομολογούσε επιβολή κυρώσεων, που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαμήνυσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν επισταμένα τις εξελίξεις και το θέμα θα συζητηθεί συγκεκριμένα την Τετάρτη.

Η Βαρσοβία από την πλευρά της απορρίπτει τις καταγγελίες ότι επιδιώκει να ελέγξει το δικαστικό σώμα και αντιτείνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στελεχώνεται από εκπροσώπους της ελίτ που προασπίζουν τα συμφέροντά τους σε βάρος της χώρας.

Την απόφαση Ντούντα «αγκάλιασε» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εκπρόσωπό του να γράφει στο Twitter πως ο πολωνός πρόεδρος θα ασκήσει βέτο σε νομοθεσία που θα «αποδυνάμωνε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος μετά από διαδηλώσεις».
Πηγή: skai.gr