Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι νέες κυρώσεις και η επόμενη ημέρα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Από τις αρχές της εβδομάδας μεγάλα διεθνή και βρετανικά μέσα μιλούν για την αδυναμία του ρωσικού στρατού να συντηρήσει έναν πόλεμο μεγάλης διάρκειας. Η εδραίωση της παρουσίας του στο νοτιοανατολικό μέτωπο μπορεί να ήταν ο βασικός στόχος, πλέον είναι μονόδρομος. Η πολεμική μηχανή του Πούτιν αποδείχτηκε μέρα με τη μέρα πως είναι τρωτή. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι οι μάχες θα τελειώσουν σύντομα. Θα μετατραπεί η Ουκρανία σε «Συρία»;  

Για το μέλλον του πολέμου οι αναλυτές πριν τρεις εβδομάδες ήταν διχασμένοι. Τώρα σχεδόν όλοι βλέπουν μόνο το άσχημο σενάριο. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια γρήγορη λύση. Οι εχθροπραξίες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αναμένεται να κλιμακωθούν, να έχουν διάρκεια και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τους πολίτες που ζουν στο Χάρκοβο να φύγουν.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η υποχώρηση του Πούτιν σε πολλά μέτωπα να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων.  Και είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει ο Ρώσος πρόεδρος να διασώσει το κύρος του παίρνοντας μόνο το Ντονμπάς. Το Κρεμλίνο ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα και ενεργά όσο θα ήθελε.

Οι ενεργειακοί εκβιασμοί με τα ρούβλια ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια να προστατευτεί η Gazprombank (όπου οι ξένοι αγοραστές άνοιξαν λογαριασμό) από τυχόν μελλοντικές κυρώσεις. Το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου θα σημάνει τον οικονομικό μαρασμό της Μόσχας και o Πούτιν δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια. Οι ΗΠΑ προωθούν καινούργιο οικονομικό πακέτο για να στριμώξουν τον Ρώσο πρόεδρο. Στοχεύουν σε δυο τράπεζες και θα υπογράψουν εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει οποιαδήποτε νέα αμερικανική επένδυση στη Ρωσία.

Στον ίδιο δρόμο και οι Βρετανοί, πέρα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απαγορεύουν όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. Η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να μην κατευθύνονται ευρωπαϊκά χρήματα προς τη Ρωσία σε καμία μορφή. Συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου. Εξίσωση ιδιαιτέρως δύσκολη. Μια πέμπτη δέσμη μέτρων με κυρώσεις ετοιμάζονται από τις Βρυξέλλες παρά τις όποιες διαφωνίες έχουν καταγραφεί μεταξύ των «27».

Όλα αυτά την ώρα που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και ο Ζελένσκι επιμένει πως η Δύση πρέπει να στοχεύσει στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ζητεί από το ΝΑΤΟ περισσότερα όπλα προκειμένου να εξοπλίσει τον στρατό του στην Ανατολική Ουκρανία.

Μεγάλες αλλαγές
Οι απόκοσμες εικόνες από την Μπούκα, οι άμαχοι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι σε πόλεις – φαντάσματα, ο ξεριζωμός εκατομμύρια Ουκρανών από τα σπίτια τους, ο θάνατος χιλιάδων στρατιωτών, οι ισοπεδωμένες πόλεις και ο ανορθολογικός πόλεμος της Μόσχας έχουν συνθέσει ένα διττό σκηνικό.

Από τη μια είναι οι ρωγμές που προκάλεσε στο παγκόσμιο οικοδόμημα. Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει τόσο εύκολα στη γαλήνη που έφερε το τέλος του ψυχρού πολέμου και ολοκληρώθηκε με την κατάργηση των οικονομικών συνόρων και το κοινό νόμισμα. Η γεωπολιτική αστάθεια και η καχυποψία ήρθε για να μείνει στο νέο περιβάλλον που έφτιαξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Από την άλλη το, κατά τον Μακρόν, «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ» δείχνει να «αναστήθηκε», και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε με το πακέτο των κυρώσεων ότι η  δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μόνο η αρχή. Την αρχή των κοσμογονικών αλλαγών έκανε η Γερμανία που αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες με τις πληροφορίες να θέλουν Σουηδία και Φινλανδία να εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πηγή: skai.gr