Στόλτενμπεργκ - ΝΑΤΟ: Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε περισσότερα και άμεσα για την Ουκρανία

Οι συμμαχικές χώρες είναι αποφασισμένες να κάνουν περισσότερα και άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να βοηθήσουν τους γενναίους Ουκρανούς να υπερσπιστούν τα σπίτια τους και την χώρα τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε τι επιπλέον θα κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την κυβερνοασφάλεια και της παροχής εξοπλισμού για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατεύεται από χημικές και βιολογικές απειλές» είπε.

Ανέφερε ότι οι σύμμαχοι παρέχουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών οπλικών συστημάτων, τόσο των συστημάτων της σοβιετικής εποχής, αλλά και σύγχρονου εξοπλισμού.

Ωστόσο, σε διαδοχικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι θα περιλαμβάνει η βοήθεια ως προς τον οπλισμό, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, που προανήγγειλε παροχή οπλισμού, ο κ. Στόλτενμπεργκ προτίμησε να μην δώσει πολλές λεπτομέρειες, ούτε και ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι ακριβώς θα συμβεί.

«Είτε μας βοηθάτε τώρα -και μιλάω για ημέρες, όχι μήνες- είτε η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι να πεθάνουν » δήλωσε ο Κουλέμπα στην συνέντεξη Τύπου του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ του διαμηνύει πως ακόμη χρειάζεται χρόνος για να παρασχεθούν στην Ουκρανία τα όπλα που ζητάει, αλλά «δεν έχουμε χρόνο», είπε. 

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι «οι Σύμμαχοι καταδικάζουν όλες τις φρικιαστικές δολοφονίες των αμάχων που είδαμε στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τον ρωσικό έλεγχο. Όλα τα γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν και όλοι οι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικαλεότητες πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Οι Σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για διεθνή έρευνα».

«Προετοιμαζόμαστε για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ή μήνες, ίσως και χρόνια» δήλωσε στη συνέχεια. «Πρώτα από όλα θα είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία και η ευθύνη του Πούτιν είναι να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί πολιτική λύση», τόνισε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται και ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας. «Το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την ενότητα των Συμμάχων και ενισχύοντας τη νατοϊκή παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Ανεξάρτητα με το πόσο θα διαρκέσει ακόμα αυτός ο πόλεμος, οι συνέπειες στην ασφάλεια θα είναι μακροπρόθεσμες», πρόσθεσε.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει να βοηθήσουμε άλλους εταίρους να ενισχύσουν την ικανότητά τους να το αμυνθούν, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και το Πεκίνο συμπλέει με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο. «Αυτή είναι σοβαρή πρόκληση για όλους μας και είναι πιο σημαντικό τώρα να μείνουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τις αξίες μας», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr