BBC: Γιατί ο Πούτιν θέλει να περικυκλώσει το Ντονμπάς μετά τις αποτυχίες στο Κίεβο

Η Ρωσία μετά από μια σειρά αποτυχιών ειδικά γύρω από το Κίεβο έχει τώρα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή η ώθηση των δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο παρατεταμένη σύγκρουση, λένε οι ΗΠΑ.

Τι θα χρειαζόταν όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν προτού μπορέσει να διεκδικήσει τον στόχο του να «απελευθερώσει» την παλιά βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας και είναι αυτό εφικτό;

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή στα ανατολικά, ισοπεδώνοντας την  Μαριούπολη  αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον στρατό της Ουκρανίας. Προειδοποιώντας για μια νέα επίθεση στα ανατολικά, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε: «Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της γης μας».

Η Ουκρανία είχε ήδη τοποθετήσει τις καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις της στα ανατολικά λόγω του οκταετούς πολέμου με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. 

Θεωρείται ότι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον ρωσικό στρατό εισβολής.

Τι είναι το Ντονμπάς;

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν μιλά για το Ντονμπάς, αναφέρεται στην παλιά περιοχή παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της Ουκρανίας. Αλλά εννοεί πραγματικά το σύνολο των δύο μεγάλων ανατολικών περιοχών, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που εκτείνονται έξω από τη Μαριούπολη στο νότο μέχρι τα βόρεια σύνορα.

«Το κλειδί είναι ότι έχει αναγνωριστεί από το Κρεμλίνο ως ένα ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας που είναι περισσότερο Ρωσία παρά Ουκρανία», λέει ο Sam Cranny-Evans του Royal United Services Institute.

Αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές ρωσόφωνες, αλλά δεν είναι πλέον φιλορωσικές. «Η Μαριούπολη ήταν μια από τις πιο φιλορωσικές πόλεις στην Ουκρανία και για να το ισοπεδώσω είναι πέρα από την αντίληψή μου», λέει ο ειδικός στον τομέα της άμυνας Konrad Muzyka, επικεφαλής της Rochan Consulting.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε τον έλεγχο του 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και του 54% του Ντόνετσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τον στρατό της Ουκρανίας στα ανατολικά. Έχουν πάρει τον έλεγχο του Ίζιουμ - μια στρατηγική πόλη στο δρόμο μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο και των αυτονομιστικών περιοχών - και έχουν βομβαρδίσει μια σειρά από πόλεις του Λουχάνσκ, καταστρέφοντας πολυκατοικίες και σκοτώνοντας αμάχους. σπίτια.

Οι πόλεις που βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της Ρωσίας έχουν ήδη βιώσει χρόνια πολέμου από το 2014 και μετά βίας περνάει μια μέρα χωρίς θανατηφόρα επίθεση.
Οι άμαχοι απομακρύνονται πριν από τη ρωσική προέλαση. Ο τοπικός ηγέτης Serhiy Haidai είπε ότι 20 παιδιά οδηγήθηκαν με ασφάλεια από το υπόγειο ενός νηπιαγωγείου στο Lysychansk την Πέμπτη και περίπου 200 άμαχοι ανέβηκαν σε λεωφορεία στο Severodonetsk.

Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας θα είναι να ωθήσει νότια για να περικυκλώσει το Σλοβιάνσκ, μια πόλη 125.000 κατοίκων που είχε ήδη βιώσει τον πόλεμο από κοντά όταν καταλήφθηκε από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014 προτού ανακαταληφθεί.

Γιατί ο Πούτιν θέλει να ελέγξει το Ντονμπάς

Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αβάσιμη κατηγορία ότι η Ουκρανία διέπραξε γενοκτονία στα ανατολικά.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών βρίσκονταν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα διοικούνταν από αυτονομιστές, οι οποίοι δημιούργησαν κρατίδια υποστηριζόμενα από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια.

Εάν η Ρωσία κατακτούσε και τις δύο μεγάλες περιοχές, τότε το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η προσάρτησή τους, όπως ακριβώς έκανε με την Κριμαία το 2014.

Πριν εισβάλει στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε το σύνολο των δύο ανατολικών περιοχών ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία. Ο Ρώσος αρχηγός-μαριονέτα στο Λουχάνσκ έχει ήδη μιλήσει για δημοψήφισμα στο «εγγύς μέλλον», αν και  φαίνεται παράλογο να συμβεί κάτι τέτοιο εν μέσω πολέμου.
 

Πηγή: skai.gr