Εθνική

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της κακοκαιρίας «Barbara»: Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας από γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι Οινόφυτα και στα δύο ρεύματα

Όπως αναφέρει η Τροχαία, η κυκλοφορία διεκόπη προληπτικά, καθώς εντός της εθνικής έχουν ακινητοποιηθεί οχήματα που δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες

Κλείσιμο

Πλήγμα για τον Μακρόν η νίκη της ακροδεξιάς Λε Πεν στις ευρωεκλογές

Σημαντική νίκη για τις λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις της Ευρώπης η επικράτηση της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία όπου το κόμμα της «Εθνική Συσπείρωση» κέρδισε το 23,31% των ψήφων και επικράτησε έναντι 22,41 του κόμματος του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν Δημοκρατία Εμπρός, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις ευρωεκλογές που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Λε Πεν εξέφρασε τη χαρά της και αποκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «νίκη για τον λαό». Κάλεσε τον Μακρόν να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να συγκαλέσει νέες εθνικές εκλογές, μια σκέψη που η κυβέρνηση του Μακρόν έχει προς το παρόν απορρίψει.

Το αποτέλεσμα αποτελεί συμβολικό πλήγμα για τον Μακρόν επειδή εκείνος έθεσε τον εαυτό του στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας και χαρακτήρισε την ψήφο ως μια υπαρξιακή μάχη ανάμεσα στους προοδευτικούς της Ευρώπης και τους ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιούς εθνικιστές.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν ταπεινωτικό, προειδοποιώντας ότι η ακροδεξιά λογική «εκλογές μετά τις εκλογές, είναι ριζωμένη στο γαλλικό πολιτικό τοπίο».

Είπε ότι δεν ήταν αρκετό να ονομάσουμε την ψήφο στην ακροδεξιά ως ένα «θυμωμένο» αντανακλαστικό, αλλά ότι είναι σαφές ότι οι άνθρωποι στρέφονταν σε «ακραίες» λύσεις στα προβλήματά τους.

Τόνισε ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει «πιο ανθρώπινες» πολιτικές επιλογές και να παραδώσει αποτελέσματα για να αντιμετωπίσει αυτήν την άνοδο της άκρας-δεξιάς.

Η ψήφος αυτή ήταν το πρώτο ενδιάμεσο τεστ για τον Μακρόν και το κεντρώο του κόμμα, μετά από έξι μήνες διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων, αντικυβερνητικών διαμαρτυριών που οδήγησαν σε ταραχές, θανάτους και τραυματισμούς στη Γαλλία.

Η Γαλλία είχε απροσδόκητα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50% - το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών- και υψηλότερο από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Το πράσινο κόμμα σημείωσε υψηλό ποσοστό συγκεντρώνοντας το 12% των ψήφων ενώ τα παλιά κυρίαρχα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς επιβεβαίωσαν την πτώση τους. Το Les Republicains, το δεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, κέρδισε μόλις το 8% και χτυπήθηκε από τους Πράσινους.

Την Κυριακή, καθώς οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες, ήταν σαφές ότι η προσέλευση ήταν υψηλή σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην Λε Πεν, συμπεριλαμβανομένου του Pas-de-Calais στο βόρειο και του Picardie, καθώς και σε αγροτικές περιοχές όπου τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται το περασμένο φθινόπωρο.

Η προεκλογική εκστρατεία της γαλλικής ακροδεξιάς με επικεφαλής τον επιδέξιο νεαρό υποψήφιο από το παζάρι του Παρισιού, Ζορντάν Μπαρντελά, είχε αυξηθεί σταθερά από τον Ιανουάριο. Ο 23χρονος Μπαρντελά, πρόκειται τώρα να γίνει ένα από τα νεότερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: skai.gr