Περιοδεία Ράις σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή

Από το Λονδίνο ξεκίνησε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας την περιοδεία της σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, σε μία προσπάθεια να κάνει μία νέα προσέγγιση στις σχέσεις της χώρας της με κράτη μέλη της ΕΕ, με τα οποία οι σχέσεις της Ουάσιγκτον δοκιμάστηκαν εξαιτίας της αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης στο Ιράκ την άνοιξη του 2003. Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η εμμονή της Κοντιλίζα Ράις στη σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν δημιουργεί τον κίνδυνο υπονόμευσης των διατλαντικών προσπαθειών για τη γεφύρωση του χάσματος.
Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν μέσω του διαλόγου να πείσουν την Τεχεράνη να παγώσει κάποιες από τις δραστηριότητες που αφορούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Ωστόσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην πολιτική απομόνωσης της Τεχεράνης.
Κατευθυνόμενη στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ και τον ομόλογό της, Τζακ Στρο, η Κοντολίζα Ράις κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναμειχθούν στις συνομιλίες της ΕΕ με το Ιράν, για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.
Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει επισκεφθεί το Βερολίνο, τη Βαρσοβία, την Αγκυρα, την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, τη Ρώμη, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Πηγή: skai.gr