Περαιτέρω άρση περιορισμών κατά κορωνοϊού στην Αγγλία - Τέλος η οδηγία «μείνετε σπίτι»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε μήνυμά του τη νύχτα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προστασία της δημόσιας υγείας, προειδοποιώντας ξανά για τον κίνδυνο νέας έξαρσης του κορωνοϊού λόγω του τρίτου κύματος στην Ευρώπη.

Ευχήθηκε επίσης η επανέναρξη των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων να είναι η απαρχή ενός σπουδαίου βρετανικού αθλητικού καλοκαιριού

Το δεύτερο βήμα του οδικού χάρτη είναι προγραμματισμένο για τις 12 Απριλίου, οπότε μεταξύ άλλων θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, οι ζωολογικοί κήποι, αλλά και οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης. Θα επιτραπούν επίσης οι διακοπές στο εσωτερικό της χώρας σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Στους γάμους θα επιτρέπονται 15 καλεσμένοι.

Το τρίτο βήμα θα γίνει το νωρίτερο στις 17 Μαΐου. Θα επιτρέπεται η συνάντηση έως 30 ατόμων σε ανοιχτό χώρο και έως έξι σε κλειστό χώρο, ακόμα και σε καταστήματα εστίασης που θα μπορούν πλέον να ανοίξουν πλήρως.

Θα ανοίξουν κινηματογράφοι, ξενοδοχεία και στεγασμένοι παιδότοποι, ενώ θα επιτραπούν καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις με 1.000 άτομα σε κλειστούς χώρους και 4.000 σε ανοιχτούς χώρους. Σε μεγάλα γήπεδα όπου μπορούν να απλωθούν οι θεατές, θα επιτραπούν έως και 10.000 άτομα.

Το όριο των καλεσμένων στους γάμους και σε άλλες δεξιώσεις θα αυξηθεί στους 30.

Το τέταρτο και τελευταίο βήμα του οδικού χάρτη θα γίνει το νωρίτερο στις 21 Ιουνίου, όταν και η κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να καταργήσει όλους τους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές και να δώσει άδεια λειτουργίας σε όλες τις επιχειρήσεις που θα μένουν κλειστές ως τότε, όπως τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης.